Atunci cand am cules cateva fotografii cu flori albastre din gradina mea, anul curent , am uitat ca ar mai fi fost inca una, pe cale sa infloreasca mai tarziu. Daca mi-as fi amintit de ea, as fi amanat postarea pana la inflorirea ei. Dar nu numai ca am uitat-o, am crezut ca nici nu o mai am. Cand am adus-o acasa in primavara anului trecut, cred, sau…sa fi fost doi ani in urma? In fine, la acea data aveam o catelusa inca prea jucausa si stricatoare, careia ii placeau ghivecele mele cu flori. Si cand nu eram aproape , lua cate un ghiveci si se juca cu el, ea stie ce ii facea, astfel ca in cele din urma ramanea din ghiveci un fel de sita din plastic (cu multe gaurele, desigur) , iar florile imprastiate prin curte, care pe unde. Uneori le mai gaseam si fie aveau frunzele si tulpinitele atat de rupte incat cu greu mai puteam sa aleg din ele ceva, fie bine tocate prin toata curtea. Am mai certat-o, dar in afara de atitudinea ei speriata si spasita , cearta nu avea ca rezultat un mai bun tratament aplicat , sau mai bine neaplicat deloc, ghivecelor cu flori.
Asa s-a intamplat si cu gentiana. Am adus-o intr-un ghiveci mic, pe placul catelusei si din ce a urmat, n-am mai stiut daca am mai salvat ceva din ea.Probabil am plantat restul ramas in curte si …se pare ca a avut noroc. Si eu ma bucur acum pentru ea.
Imi amintesc ca atunci cand eram copil , am vazut o data, o singura data , intr-o padure pe marginea drumului, undeva in Romania , crescute o multime de gentiane. Atat de mult mi-au placut atunci , dar din pacate n-am retinut locul in care erau, eu fiind copil la vremea aceea si… ma gandesc acum, probabil ca a fost distrus locul asa cum multe altele au fost distruse din neglijenta si nepasare .
La fel cum cred ca s-a intamplat cu poiana narciselor, pe care tot din copilarie am vazut-o si cu rezervatia de zimbrii.
Si cum mi-a placut foarte tare gentiana inca din copilarie, acum cand am vazut-o mi-am dorit si eu una si asa a ajuns intr-un ghiveci in curtea mea.
Ma bucur mult ca acum a inflorit, perioada ei de inflorire ar fi septembrie-octombrie si ii plac locurile umede si umbroase, asa ca eu va trebui sa ii schimb locul de amplasare intr-o pozitie insorita , cu altul mai umbros.
Pe cand se spunea despre Elizabeth Taylor ca este femeia cu ochi violet , eu ma tot uitam in filme dupa ochii ei, sa vad si eu singurii ochi violet din lume, si nu ii vedeam. Eu vedeam ochi albastri.Ei bine, si acum , din gentiana se prepara violet de gentiana, care insa are o culoare …violet, adica un mov luminos intens , dar floarea e albastra. Eu asa o vad, asa stiu eu ca asta este culoarea albastru si in poza culoarea florii a iesit la fel ca in realitate. Poate ca extrasul din floare sau planta o fi el violet, dar gentiana e albastra.
Actualizare: vin si cu o completare .
Am observat abia recent ca gentiana, una exact ca cea din gradina mea este si pe banconota verde de 1 leu . Este ca un fel de recunoastere a valorii ei si a identitatii cu plaiurile noastre romanesti :).
am cumparat gentiana de la Siebertz, mi-e frica sa o plantez , ca poate nu-i va place locul sau conditiile si o pierd,mersi de sfaturi, marga
Comentariu de marga — 26 martie 2014 @ 9:32 pm
Nu trebuie sa iti fie frica sa plantezi gentiana afara, direct in gradina. A mea a rezistat chiar si peste cateva ierni la rand tot afara, mereu cu frunzele verzi si chiar dintr-o plantuta micuta s-a dezvoltat , iar acum , in primavara numai inverzita inca, fara flori, arata ca o tufa compacta , rotunda . Multe gentiane traiesc la noi pe munte in salbaticie , printre alte buruieni, care uneori cresc mai inalte decat ele.
Comentariu de Mihaela C.P. — 26 martie 2014 @ 9:50 pm
tufănelele roşii-vişinii mi s-au părut de vis.
te înţeleg cu ideea de flori… cu flori! eu respect natura, în general, dar dacă tot e vorba de delectarea ochilor, atunci dă-mi culori, nu doar verde şi frunze… 🙂
cât despre specialişti, mulţi chemaţi, puţini se pricep!
m-ai convins: mai degrabă m-aş apuca eu de făcut ceva, consultând nişte imagini de pe flickr, decât să iau specialişti. pot fi şi bine îmbrăcaţi, ca florile! 🙂 , dacă nu fac ce zic eu şi sunt dezamăgită – mă simt ca străina în casa mea…
oricum, invidie maximă pentru că trăieşti printre aşa frumuseţi.
şi desigur invidia mea nu aduce vandalizare! aşa că stai liniştită! 🙂
Comentariu de eumiealmeu — 19 octombrie 2011 @ 7:31 pm
:)) Ce draguta esti! Daca spui tu ca te manifesti cuminte, m-am mai linistit un pic .
Da, dupa ce mai urmarisem pe posturi tv straine despre diversi specialisti in amenajari, am zis sa incercam si noi. Dar nu a iesit dupa cum dorisem. Uneori specialistii fac treaba de mantuiala ca sa mai iasa un ban , alteori nu au talent, chemare, ci numai vechime in munca .Desigur sunt si unii care fac lucruri frumoase adaptate cererii clientului.
Comentariu de Mihaela C.P. — 19 octombrie 2011 @ 7:41 pm
Îmi place slalomul tău printre gânduri, cuvinte, realitate!
p.s. Fie doar și pentru nume, gențiana este absolut superbă!
Comentariu de incertitudini — 16 octombrie 2011 @ 8:03 pm
Foarte frumoasa floricica, de pisica nici nu mai vorbesc! 🙂
Seara frumoasa!
Comentariu de diveerse — 14 octombrie 2011 @ 9:11 pm
Despre pisica din poza mea cred ca vorbesti, nu? Nu de cea din puzzleul tau …
Comentariu de Mihaela C.P. — 14 octombrie 2011 @ 9:14 pm
Cea din neamul pisicesc protejeaza floricica?
Comentariu de ganguritu — 14 octombrie 2011 @ 4:20 pm
Prezenta ei nu are de-a face cu floarea, cat cu aparatul de fotografiat. Ii place sa intre in cadru si sa se plaseze in centrul atentiei. Florile nu o preocupa , sunt prea statice pentru interesul ei, pisicii ii place sa vaneze ceea ce misca, albina, fluture, pasari. Cu cateii ii merge mai prost .
Comentariu de Mihaela C.P. — 14 octombrie 2011 @ 4:40 pm
🙂 Si eu mi-as dori una din neamul ei pe langa casa, dar nu cred ca va rezista, fiind trei latratori prin preajma, iar in imprejurimi…vreo 20 . Ar trebui sa-i incropesc un culcus prin casa, ceea ce nu ar fi interesant pentru ea cred…
Comentariu de ganguritu — 16 octombrie 2011 @ 10:21 am
Si eu am doi latratori si o mieunatoare aici unde tin floarea, mieunatoarea se poate vedea si in imagine, si n-au niciunul nicio treaba cu floarea. Mai sapa ei in cate-un colt de gradina, dar nu s-a nimerit sa fie coltul sau locul cu floarea.
Comentariu de Mihaela C.P. — 16 octombrie 2011 @ 1:41 pm
O splendoare de albastru cu detalii animal – print . Eu n-am vazut gentiane in natura, desi am umblat mult pe munti … Imi amintesc, de un prieten al tatei, care facea lichior cu florile de gentiana . Mie mi-ar parea rau, sa le rup … Daca ii merge bine, o sa se inmulteasca .
Eu am pus de vreo trei ori seminte de campanule si nimic …
Comentariu de Dani — 13 octombrie 2011 @ 9:20 pm
Cred ca gentiana are nevoie de un pamant mai afanat, cum se face in padure pamantul de la frunzele copacilor. Poate de-aia nici din semintele de campanule nu rasare nimic , ca nu or fi avand tipul potrivit de pamant .Si presupun ca tot umbra le place, ca in padure.
Comentariu de Mihaela C.P. — 13 octombrie 2011 @ 9:30 pm
In apropiere de locul unde locuiesc e o padure de mesteceni, acolo mai gasesc exemplare razlete din acest soi de gentiana. Tot aici in apropiere sunt foarte multe exemplare dintr-un soi cu mai multe flori marunte pe tija, fara cupa, cu cate 5 petale, de o culoare mai inchisa cu tenta spre violet. Acelea sunt mai raspandite.
Comentariu de George Secareanu — 13 octombrie 2011 @ 9:10 pm
George , sa le faci si lor poza. Mie mi-ar placea sa le vad (dar sa nu spui de unde sunt ca vin iubitorii si le scot din habitatul lor natural ori ca sa le ia acasa, ori mai degraba sa le comercializeze).
Comentariu de Mihaela C.P. — 13 octombrie 2011 @ 9:14 pm
O sa caut o poza mai veche, acum sunt trecute cu siguranta. Cele mici albastre sunt prea putine ca sa le mai ia cineva, celelalte sunt destule, in fanete, in general rapuse in timpul coasei…
Comentariu de George Secareanu — 13 octombrie 2011 @ 9:31 pm
Am gasit cotrobaind prin Goagal alte varietati de gentiana care se pot intalni pe la noi:

Acestea se pot intalni pe la altitudinea de 1000m, in numar destul de mare, in fanete.
http://www.burford.co.uk/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=2207
Aceasta varietate o intalnesc la altitudine mai mare, peste 1500m.
http://www.treknature.com/gallery/Europe/Romania/West/Maramures/Varai/photo40690.htm
Daca nu ma insel, aceasta varietate se numeste Ghintura.
Comentariu de George Secareanu — 16 octombrie 2011 @ 2:03 pm
Interesant. S-ar putea sa mai existe si alte varietati de gentiana . Am dat si eu cautare si am gasit gentiana ca a mea aici: http://luirig.altervista.org/photos-search/index.php?rcn=13065
Comentariu de Mihaela C.P. — 16 octombrie 2011 @ 2:05 pm