Eu si gradina

16 Septembrie 2013

Dulce

Filed under: Arbusti, legume si fructe, produse bio, smochine — Etichete:, , — Mihaela C.P. @ 9:20 pm

…ca mierea?

Da, cam asa se zice. Asta poate pentru ca in tara noastra mierea e cunoscuta ca fiind cea mai dulce sau macar dintre cele mai dulci produse naturale.

Insa as zice eu ca s-ar potrivi sa se spuna si dulce ca… smochina.

Da, ca smochina, fructul ala despre care se vorbeste atunci cand  se mai vorbeste despre cate vreo baba ”smochinita”, adica ofilita. Sau cel putin asa credeam eu pana acum, ca a fi smochinit  -tenul cate unei doamne, de exemplu- vrea sa spuna ca ar fi cam uscat, deshidratat, sifonat, ridat ,  mototolit. Insa acum cred ca ar fi posibil ca gandul meu cel rau sa se fi indreptat spre asa o comparatie si de fapt cei care se refereau la ”smochinite” vroiau sa spuna de fapt ”pline de dulceata” :).

Ca da, asa sunt smochinele, cel putin atunci cand se coc bine, bine, cele din smochinul care creste , ingheata in cate-o iarna, i se usuca crengile, descreste si apoi iar creste cand vine vremea buna si in cate-un an din roadele sale , ca si rodeste si inca foarte bogat, apuca sa se coaca si sa ne dea si noua sa mancam dulcile, dulci  ca mierea, zaharul sau stevia dulce , gustoasele  smochine .

Nu apuca in fiecare an sa se coaca . Uneori, din cauza iernilor prea geroase, poate, smochinului i se usuca mare parte dintre crengi si atunci ii cresc altele noi de la suprafata pamantului. Si pana ii cresc ramurile noi, roadele se leaga abia tarziu si cand vine gerul in iarna urmatoare le prinde mici si inca verzi , fara sa apuce sa se coaca.

Anul asta insa, se pare ca iarna fiind mai blanda,  desi a fost lunga nu a fost foarte geroasa , uite ca smochinele s-au copt. Semnul ca sunt coapte este culoarea mai galbuie a unora dintre ele . 

Cele necoapte inca sunt verzi si au fructele erecte, indreptate spre soare .

Cele coapte devin suculente si grele , iar codita nu le mai poate sustine , astfel incat fructele se ingalbenesc usor, uneori coaja se si pateaza  si crapa  si ele incep sa atarne, iar daca nu sunt culese la timp cad pe jos . 

Smochinul nostru are cel putin vreo 30 de ani. La inceput, atunci cand ne-am mutat aici, mama il taia, incerca sa il smulga din pamant crezand ca e stejar (are frunza asemanatoare cu a stejarului, cand tufa e tanara si cu frunze mai mici). Mama sapa in jurul lui, il scotea, el iara crestea. Si uite asa de cateva ori, pana cand a vazut in curtea altcuiva smochin si si-a dat seama ca ”stejarul” ce crestea an de an in curtea noastra era de fapt un smochin.

L-a lasat de atunci sa creasca si ii taiem crengile numai cand se usuca .Dar ii tot dau altele din pamant si el creste ca o tufa deasa an de an. Iata-i crengile cum au crescut anul acesta: 

Astazi am culesc cateva smochine , nu atat de pofta, sa mananc, pentru ca sunt foarte dulci si nu oricand am pofta de atat de dulce, mai ales ca mie imi plac fructele putin mai acrisoare: merele le prefer pe cele verzi, am si eu un mar Granny Smith de vreo doi ani in gradina si anul asta a facut primul lui fruct , un mar mare, imi plac limele , citricele in general (dar mai mult iarna, cand sunt proaspete) .

Astazi insa am cules cateva smochine, daca tot s-au copt, doar nu o  sa le lasam la gaini 🙂 sa le ciuguleasca  de pe jos . Si desi la inceput mi s-a parut ca luasem cam multe odata, pana la urma, tot facand poza, mai rupeam demonstrativ cate o smochina sa se vada ce bine coapta e, ii mai faceam o poza sa se vada si culoarea si uite asa mai cu o poza, mai cu o mirare, care e mai dulce, care e mai moale, care o fi mai verde daca e mai tare sau nu, le-am halit pe toate. Spre marea mea mirare: ca na, ziceam ca-s dulci cam tare ! 

Cand este foarte bine coapta, se rupe cu usurinta in doua :

Dulci tare, coapte bine si pana la urma bune.

Dupa ce le-am mancat , mi se lipeau buzele una de alta de atata zaharicale.

Dar …n-a tinut asa de mult, ca acum,  pe inserat a mai mers si putina ciocolata in completare 🙂 .

Anunțuri

14 comentarii »

  1. Se pare ca in Ardeal nu sunt smochini, doar la supermarketuri gasim smochine. Dar alea sunt aduse din tari, asa ca nu se pun! Cand vei mai manca o dulcegarie de asta, sa te gandesti si la mine!

    Comentariu de cafeauata — 22 Septembrie 2013 @ 8:34 pm

  2. la noi nu traiesc smochinii, nici din cel negru, protejat cu rogojini iarna. cred ca e prea frig pentru ei.

    Comentariu de simf — 20 Septembrie 2013 @ 9:25 am

    • Poate sunt unele soiuri mai rezistente.Nici al nostru nu a fost pus de noi, l-am gasit aici de cand ne-am mutat si nici nu stiam ce crestea din pamant .Noi am crezut ca e pui de stejar :).

      Comentariu de Mihaela C.P. — 21 Septembrie 2013 @ 9:53 pm

  3. numai la mine nu vrea sa se prinda nici un smochin :((((( si mie mi-ar placea, ca nu-mi plac decat fructele dulci … sau foarte dulci … sau lesinator de dulci 🙂
    eu n-am mancat smochine proaspete decat la nunti, din alea cumparate de la supermarchet, de culoare mov, care cred ca-s din import. nu mi s-au parut foarte dulci, dar poate ca-s din alt soi.

    Comentariu de cristina — 19 Septembrie 2013 @ 1:49 pm

    • Sa stii ca si eu am incercat cu doi smochini din aceia cu fructe violet , cumparati de la supermarket. Unul a inghetat si a disparut dupa primul sau al doilea an, iar cel de-al doilea mai este si acum in gradina, dar nu am apucat sa gust vreodata din smochinele lui. Cred ca cei cu fructe violet sunt mai pretentiosi.

      Comentariu de Mihaela C.P. — 19 Septembrie 2013 @ 8:15 pm

  4. Dar ce bunatati! Imi lasa gura apa ca mie imi plac la nebunie smochinele:) La noi nu stiu daca ar merge un smochin ca la ce ierni geroase avem…

    Comentariu de Marc — 17 Septembrie 2013 @ 5:28 pm

    • Poti sa incerci, la cate soiuri se gasesc acum o fi vreunul mai rezistent la temperaturi scazute.
      Dar nici la noi nu e clima mediteraneana sau tropicala, tot ierni geroase avem , uneori venite mult prea devreme. 😦

      Comentariu de Mihaela C.P. — 19 Septembrie 2013 @ 8:17 pm

  5. Ce culoare delicata are miezul smochinelor tale ! Nici mie nu-mi plac foarte coapte, le prefer pe cele mai putin moi 🙂 Rondele de smochina pe o felie de paine stropita cu ulei de masline, asternuta cu felii de branza de capra. Ca sa le mai taie din dulceata 🙂

    Comentariu de Dani — 17 Septembrie 2013 @ 12:46 pm

    • Merci de sugestie. De la o vreme cascavalul preferat este cel din lapte de capra , insa nu cred ca mi-ar placea ”sa-l stric” cu dulciuri :).

      Comentariu de Mihaela C.P. — 19 Septembrie 2013 @ 8:21 pm

  6. Exact ca mama ta păţesc şi eu cu un pârdalnic de smochin care a răsărit de capul lui într-un loc tare nepotrivit de alee. De la un metru în pământ l-am retezat şi tot iese din nou. Şi mie nici nu-mi plac smochinele. Decât uscate. 👿

    Comentariu de Dan — 17 Septembrie 2013 @ 12:17 pm

    • Cam asa se intampla cu multe lucruri in viata: cele ce nu-ti prea plac se tin scai de tine,iar ce-ti place …cum se spune: ori e nesanatos, ori interzis , ori ingrasa .

      Comentariu de Mihaela C.P. — 19 Septembrie 2013 @ 8:24 pm

  7. si mie imi plac doar merele verzi, acrisoare.
    eu nu am in gradina mere Smith, dar mi-am cumparat cateva de la un supermarket. imi plac si merele Golden, dar sa fie foarte foarte verzi.
    e frumos smochinul, iar fructele deasemenea!

    Comentariu de Alina — 17 Septembrie 2013 @ 11:30 am

    • Anul asta s-a imbracat frumos cu frunze si i-au si crescut ramurile de jur imprejur ,oarecum simetric fata de centrul plantei.A avut un an prielnic :).

      Comentariu de Mihaela C.P. — 19 Septembrie 2013 @ 8:31 pm

  8. Si eu m-am desfatat in weekend cu un castron plin de smochine din smochinul mamei 🙂

    Comentariu de greenzonelife — 17 Septembrie 2013 @ 9:10 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: