Eu si gradina

21 Decembrie 2013

Ziua de azi

Filed under: animalute, cumparaturi, Noutati, pomi, tratament, vremea — Etichete:, , , — Mihaela C.P. @ 9:28 pm

-Ce a fost astazi ?

”azi a fost sambata”

-Da, si ce altceva a fost astazi, sambata?

”a fost (sau mai este) …Vocea Romaniei”

-Ei, da, o fi fost Vocea Romaniei. Dar ce altceva a mai fost azi, sambata…?

”…21  decembrie”

-Da, si? Ce e pe 21 decembrie?

…”e solstitiul de iarna, a inceput iarna astronomica”

-Da, bine, adica nu prea bine, optimistic , ce se mai intampla la 21 decembrie?

…”se intampla…ziua de dupa Ignat, sfarsitul purceilor” 😦

Da, aici vroiam sa ajung. Cand se fac multe preparate din carne de purcel .

Nu sunt o carnivora, nu sunt nici ca vedeta aceea cu gaina in brate , o aparatoare a dreptului la viata al animalelor si sustinatoare a imbracamintii din piele ecologica si alte , alte. Dar in perioada asta, de la sfarsitul lui decembrie pana…prin ianuarie, februarie, e singura vreme din an cand manac si eu carnati, asta pentru ca sunt facuti de casa, la noi acasa, dupa o reteta nemaipomenit de buna, dupa parerea mea .

Asa incat,  cand e Ignatul, noi nu taiem purcelul, ca nu crestem purcel in curte , insa ne aprovizionam de la magazin cu purcel si cu vitel, si cei priceputi prepara diverse produse traditionale :carnati, lebar, toba.

Eu insa nu mananc decat carnati .Dar carnatii or fi ei buni proaspeti, insa au gustul perfect daca sunt putin si…afumati.

Si neaparat  si cu mustar .

Pana anul asta, iarna eram abonati la rand la afumatoarea unui vecin. Nu ne tinea la coada tare mult, ca avea loc si pentru noi si pentru altii in afumatoare. Insa  de anul asta, gata, s-a terminat. Avem propria afumatoare in dotare :). Pe care, e drept ,  o folosim…doar cateva zile pe an .

Iat-o in poze, mai jos.

Este formata din doua corpuri: un cazan , in care se aseaza si se aprind lemnele  , legat de corpul in care stau produsele din carne printr-un burlan, prin care circula fumul. Burlanul are si el o smecherie :). In interiorul lui este un ghem de plasa de sarma care sa impiedice scanteile sau funinginea sa treaca in dulap .

In partea de jos a cazanul exista o usita prin care este alimentat cu lemne. Lemnul de prunul se zice ca da in afumatoare cea mai buna aroma. Noi am avut doi visini uscati si cred ca ei au dat lemne pentru afumatoare anul asta :).

In dulap exista bare de  care se pot agata carnatii cat sunt expusi la fum sau rafturi .Fumul intra pe la un capat dinspre burlan si daca ar fi ascultator , ar trebui sa iasa  in principal printr-o fereastra mica pe care o vedeti in partea stanga , sus, acoperita cu o sita, dar am vazut ca isi face de cap si se mai strecoara si pe la acoperis .

Puteti vedea  in dotare, instalat preventiv ,  si un pet cu pulverizator , in care se afla  apa , asezat la indemana pentru stingerea flacarii , daca devine neascultatoare, un patent cu care sa poate fi ridicat capacul de la  cazanul fierbinte si o fereastra care se inchide-deschide , prin care se pot aseza produsele alimentare pe raft in vederea afumarii sau se pot face verificari (vizuale, olfactive ).

Ei, nu stiu cum  vi s-a parut, dar mie mi-a placut ”utilajul” . Si ma amuza sa povestesc acum despre el, ca si cum eu as fi specialista in …afumaturi :).




Astazi a fost din punct de vedere al vremii, o zi superba, de care cu totii ne-am bucurat. Am putut sa ies si eu  putin afara in curte . Ies foarte rar in ultimul timp si tot mai des ma gandesc cat de mult pierd petrecand timpul (necesar) la job, cand mie de fapt mi-ar placea sa stau mai mult in gradina, chiar si pe timp urat.

Si serviciul are rostul lui si castigul cel mai mare consta in oamenii pe care i-am intalnit si cunoscut acolo  si ma gandesc in primul rand la cei alaturi de care muncesc .

De fapt vroiam sa v-o arat pe pisica Tili , care s-a bucurat de vremea frumoasa de afara, ei de altfel ii place sa stea mult timp pe afara .Cand vin de la servici , de obicei ea e afara si trebuie sa o caut sau sa cer sa fie adusa in casa de cel in  tovarasia caruia isi petrece timpul  peste zi , pana la venirea mea.

Vedeti cum ii atarna niste ate de labuta ? Povesteam in urma cu ceva timp ca a venit acasa schiopatand . Dupa ce am lasat-o cam trei saptamani fara sa intervenim , crezand ca se va reface singura, si nu s-a refacut, am dus-o la medicul veterinar, de fapt el a venit si a luat-o de acasa si a trebuit operata.

Ceea ce se vede in fotografie atarnand la labuta ei cheala , sunt firele cu care a fost cusuta operatia . Mai jos este fotografiata cu pansamentul portocaliu, inainte de a-l indeparta.Firele inca nu i-au fost scoase pana acum , urmeaza.

Fara interventia veterinarului nu si-ar fi revenit deoarece avea un os deplasat de la locul lui . I-a fost reasezat osul si ligamentele la locul potrivit. 

 

Anunțuri

20 comentarii »

  1. Sarbatori fericite si un An Nou plin de bucurii,prosperitate si fericire sa aveti. LA MULTI ANI!

    Comentariu de vasile — 30 Decembrie 2013 @ 2:31 pm

    • La multi ani, un an nou cu multe bucurii , de asemenea!:)

      Comentariu de Mihaela C.P. — 30 Decembrie 2013 @ 7:07 pm

  2. Sarbatori fericite!

    Comentariu de angelica — 28 Decembrie 2013 @ 8:21 pm

    • Multumesc, Angelica, sarbatori fericite si la multi ani!

      Comentariu de Mihaela C.P. — 30 Decembrie 2013 @ 7:06 pm

  3. Unde-i fum e si caldura. Si carnati gustosi se pare 🙂
    Un gand bun si urari de sanatate si fericire tie si celor dragi. Sarbatori fericite si sanatate lu` ala micu.

    Comentariu de succesulpe — 28 Decembrie 2013 @ 4:29 pm

    • Da, carnatii neafumati nu sunt la fel de gustosi :).
      Sarbatori fericite si la multi ani si tie! Numai bine!

      Comentariu de Mihaela C.P. — 30 Decembrie 2013 @ 7:05 pm

  4. Cred ca daca as avea adresa ta, as da iama putin printtre carnati, ca tare bine mai arata! Felicitari!
    O admir pe Tili, este o frumoasa si sper ca va avea rabdare si nu va trage de fire inainte de vreme!
    La multi ani, tuturor celor care va bucurati de minunata curte!

    Comentariu de cafeauata — 26 Decembrie 2013 @ 11:03 pm

    • La multi ani si tie si tuturor celor ce-ti sunt dragi! 🙂
      Tili nu a tras de fire, doar le-a desirat ca pe ciucuri .In cele din urma a scapat de fire si sa speram ca se va reface.Deocamdata merge schiopatat.

      Comentariu de Mihaela C.P. — 30 Decembrie 2013 @ 7:04 pm

  5. Fie ca Nasterea Domnului sa va lumineze sufletele si casa, sa aveti parte de sanatate, belsug si fericire!
    Craciun Fericit!

    Comentariu de Alina — 25 Decembrie 2013 @ 1:03 pm

    • Un Craciun fericit sa ai si tu , alaturi de toti cei ce-ti sunt dragi! 🙂

      Comentariu de Mihaela C.P. — 25 Decembrie 2013 @ 7:24 pm

  6. Ah, am uitat; sanatate lui Tili! E o scumpa.
    Am si eu doi motani, Ilie si Grigore. Tare frumoase sunt animalutele astea…

    Comentariu de Carmen — 23 Decembrie 2013 @ 3:30 am

    • Dar frumos i-ai mai botezat pe motani, cu nume de sfinti :).Si pe Tili o sarbatorim de Sfantul Vasile ca i-am tot zis Tili-Vațili , Tile-VAțile, raspunde si cand o strigam Vasile (desi e fata) si uite asa, are si ea zi onomastica :)).

      Comentariu de Mihaela C.P. — 25 Decembrie 2013 @ 7:29 pm

  7. Si mie imi plac mult carnatii de casa. Nici slanina afumata nu este de lepadat. 🙂
    La afumatoare am auzit ca ar conta si lemnul pe care-l arzi – ar da o aroma sau ta. Oricum, e fain sa ai propria unealta, felicitari pentru realizare!
    Sarbatori fericite!

    Comentariu de Carmen — 23 Decembrie 2013 @ 3:26 am

    • Conteaza si lemnul care face fumul, zice ca cel mai bun ar fi lemnul de prun. 🙂

      Comentariu de Mihaela C.P. — 25 Decembrie 2013 @ 7:30 pm

  8. mmmm, parca simt aroma si… mi-ati facut si pofta de carnati de casa… nici noi nu crestem purcel; carnea, toba si carnatii le cumparam din magazine. si ei sunt gustosi, insa nu se compara cu gustul carnatilor de casa putin afumati.

    Comentariu de Alina — 22 Decembrie 2013 @ 6:25 pm

    • Preparatele de casa , cand sunt facute cu drag , sunt intr-adevar mai gustoase :).

      Comentariu de Mihaela C.P. — 22 Decembrie 2013 @ 9:18 pm

  9. afumatoarea e o idee super,o sa -i arat tatalui meu ca tot nu stia cum sa o confectioneze!!! tili e ok ,cel putin din poze…o sa-si revina acusica!!! pupici,…Craciun fericit,sarbatori fericite!!! pupici,mirela

    Comentariu de Mirela Omota — 22 Decembrie 2013 @ 1:57 pm

    • Aia e deja sculă profesională. 😆 Dar eu, din auzite, ştiu că fumul trebuie să ajungă rece în afumătoare. Pe bucăţica aia de burlan are suficientă vreme să se răcească ? 🙄

      Comentariu de Dan — 22 Decembrie 2013 @ 4:06 pm

      • Buna observatie! Nu stiu daca are timp sa se raceasca.Cred ca depinde si de temperatura de afara…
        Ar trebui facute niste masuratori inainte sa ma incumet sa dau un raspuns.
        Cred totusi ca la afumatorile mici, din gospodarii, fumul nu are conditii sa ajunga rece in afumatoare.:)

        Comentariu de Mihaela C.P. — 22 Decembrie 2013 @ 8:55 pm

    • Sarbatori fericite , cu mult bine pentru tine si toti cei ce-ti sunt dragi! 🙂

      Comentariu de Mihaela C.P. — 22 Decembrie 2013 @ 8:52 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: