In alti ani, cam pe vremea asta, incepeam sa trezesc tuberculii de begonii sau de la gloxinii din somnul de peste iarna. Si sa ii las sa primeasca primele semne ale apropierii primaverii, adica mai multa lumina prin expunerea mai indelungata de pe pervaz, in locuri mai bine luminate , la soare , atunci cand acesta se arata, spre deosebire de intunecosul beci in care primeau doar raze slabe si indepartate de lumina, locul lor de viata in perioada din toamna pana acum, catre final de iarna .
Trezirea lor consta in primul rand in verificarea starii de sanatate:dezgroparea din pamantul in care in vara anului anterior au crescut si au inflorit si inspectia vizuala a bulbului, identificarea partilor ramase sanatoase sau, daca e cazul a celor ce dau semne ca ar fi putrezit sau ca ar putea fi afectati de diverse atacuri ale ciupercilor sau purecilor de plante .
Nu stiu sa spun prea bine cum se deosebeste tuberculul sanatos de unul bolnav.In primul rand , cei bolnavi, au o culoare diferita , par imbibati cu apa (uneori datorita unei ingrijiri si udari excesive in perioada care ar trebui sa fie de repaus, chiar sunt) si au culoare verde inchis catre negru si la zgarierea cojii aparent uscate , stratul de sub coaja este sfaramicios. Un bulb sanatos are sub coaja continutul alb galbui .
Din experienta din anul trecut am constatat ca bulbii porniti devreme , infloresc mai devreme, dar isi si termina perioada de inflorire mai repede decat cei care ar fi porniti in vegetatie cu intarziere, cum mi s-a intamplat mie cu niste bulbi comandati de la un comerciant de plante , care au ajuns mai tarziu decat m-as fi asteptat si as fi dorit, dar care au facut flori pana mai tarziu in vara, in timp ce cei harnici deja disparusera. Begonia alba este dintre cele pe care doar anul trecut le-am avut si a inflorit mai tarziu.
Una dintre ele are culoarea grena inchis, catifelat, de-asta am si cumparat-o de la un targ de flori, la bucata, culoare care insa nu iese in poza la fel de frumos cum este in realitate . Floarea ei este de marime mica.
Prin urmare, poate nu ar fi rau ca pentru o inflorire mai indelungata si tuberculii sa fie treziti la viata in etape si nu toti odata.
Eu am aceiasi bulbi de begonii de ani de zile, sa fie vreo cinci ani de cand ii tot pastrez an de an, poate un pic mai multi. Si am observat ca din bulbii mici, tineri, in primii ani imi cresteau tulpinite mai saracute si in frunze, dar si in flori, in timp ce din bulbii mai vechi, care an de an sunt tot mai intinsi, mai mari, fac si muguri mai multi, cresc mai multe tulpini cu flori, fiind mai multe si frunzisul lor este mai des si aspectul plantei este mai frumos.
Insa independent de marimea bulbului , floarea este la fel de mare in diametru an de an.
Sunt begonii cu flori mari si unele cu flori mai mici, aceasta fiind caracteristica lor nativa, nu un caracter influentat de modul de crestere (ca au florile ca niste clopotei agatati de tulpini si indreptati cu floarea catre sol sau ca la capatul tulpinilor florile par sa priveasca dupa lumina, in sus) , expunere la diversi factori sau hranire .
Mai povesteam odata de begonii ca in copilaria mea, cand plecam in vacante de acasa spre casa bunicilor din Ardeal, cu parintii, adeseori tata facea diverse trasee , astfel incat sa ne plimbam in cat mai multe locuri din tara, si ajungeam si pe la manastiri, in Moldova, dar si in Oltenia.Insa in Moldova, cred eu, vedeam pe la ferestrele chiliilor ghivece cu begonii. Am incercat si au mai tarziu sa cresc begoniile in ghiveci, insa mie nu mi-a reusit, nu se dezvoltau bine sau li se rupeau tulpinile, care sunt foarte fragile si adeseori au nevoie de sustinere.
Asa incat acum pun in jardiniere lungi mai multi bulbi de begonii impreuna, adeseori fara sa mai stiu care de ce culoare sau ce fel de crestere are si le tin impreuna pe un suport metalic de flori.
Dar am parca senzatia ca mai frumos s-ar vedea daca ar fi asezate in linie mai multe begonii ,asa cum imi amintesc ca le vedeam la ferestre candva, decat in jardiniere etajate pe niveluri, asa cum le am eu.
–
Am tot rasfoit netul asta ca sa invat din experienta altora despre aceste minunate flori..se pare ca am gasit in sfrasit! Am crezut ca doar cele din flolarii arata asa, pt ca multe fete se plangeau ca le-au primit sau ca le-au cumparat asa ,insa pe parcurs s-a produs inevitabilul (ca si la mine) sa le cada florile , sa se usuce frunzele, etc…ca in final sa moara.
Imi cer scuze ca dau buzna asa, dar nu pot sa ma abtin sa nu pun o intrebare.
Este vreun secret anume de la plantarea bulbului pana la inflorire?
Nu ma intelegeti gresit, am citit tot ce se poate citi pe net despre ele..de suparare ca cea primita este deja untr-un stadiu avansat de degradare mi-am comandat (pt prima data) vreo zece bulbi..si as vrea sa nu dau gres.
Va doresc drum drept si lumina, si daca va ma aruncati vreun ochi pe net, aveti-ma si pe mine in vedere!
Cu multa stima, Maria!
Comentariu de Maria — 27 februarie 2014 @ 3:03 pm
Nu stiu daca se poate numi „secret” modul de plantare a bulbului. Eu ii pun in pamant cu partea concava in sus , ce din care va rasari intai un varfulet mic, verde sau rosiatic ce este viitoarea frunza.Nu astup deloc bulbul cu pamant, ii ingrop numai sub pamant partea rotunjita, iar la nivelul solului, partea adancita, concava.Si de relula apa nu torn deasupra bulbului, ci in apropierea lui, astfel incat prin radacini sa isi ia cat ii trebuie, fara sa il pun in pericolul de a putrezi.
Succes la inflorirea begoniilor! Ca sa le mearga bine peste vara, este recomandat sa stea in loc umbrit, nu direct in soarele arzator , si ferit de ploaie.Umiditatea atmosferica le provoaca dezvoltarea unei ciuperci albicioase pe frunze .
Comentariu de Mihaela C.P. — 27 februarie 2014 @ 6:59 pm
In linie sau în piramidă,oricum ar fi aşezate florile tale sînt absolut superbe!
Ce colorit cald!
Comentariu de yousef59 — 18 februarie 2014 @ 1:33 pm
Si pe mine in fiecare vara ma incanta prin florile lor, culoare de fiecare data clara, intensa :).
Comentariu de Mihaela C.P. — 19 februarie 2014 @ 7:32 pm
Am dat-o in bara, Mihaela! Begonia mea pe care am primit-o intr-un ghiveci, a stat toata iarna pe calorifer, la geam. E drept ca nu a inflorit, dar are la frunze…. La toamna zici ca ar fi bine sa-i scot bulbul? Daca nu uit!
Comentariu de cafeauata — 17 februarie 2014 @ 11:01 pm
Nu-i nimic, depinde cand a inceput sa infloreasca begonia ta, daca o fi fost tanara, din vlasatar de anul trecut, atunci perioada ei de pauza va fi mai tarziu, poate-daca va rezista pana atunci, in iarna viitoare. De regula begoniile transmit ele cand au obosit si cer pauza .Si nu e nevoie sa scoti bulbul din pamant, numai sa nu ii mai dai apa si eventual sa il muti intr-un loc intunecos si mai racoros .:)
Comentariu de Mihaela C.P. — 19 februarie 2014 @ 7:30 pm
În liceu am stat în gazdă la Craiova, la o doamnă pe nume Dorina Zidăroiu. Adora begoniile! Le diviniza!
Eu, până atunci, nici nu ştiam ce sunt. La ea am auzit pentru prima dată şi de la ea am învăţat să le admir.
De-atunci încoace, de-atâţia ani de zile, de câte ori aud de begonii, mă gândesc invariabil la ea. 🙂
Minunate florile tale!
Comentariu de Carmen — 16 februarie 2014 @ 5:42 pm
Au ramas legatura simbolica intre tine , doamna aceea si anii de liceu :). Si pe masura ce trec anii si avansam , ne intoarcem cu nostalgie, mai des decat o faceam cand eram mai tinere , la amintirea anilor cand eram copii sau cand aveam vreo 20 ani , fara griji si fara bani :).
Comentariu de Mihaela C.P. — 16 februarie 2014 @ 6:36 pm
cat de frumoase sunt aceste flori! eu abia astept sa vina primavara, sa mai stau prin gradina. chiar de n-as reusi sa o fac la fel de frumoasa, un coltisor in care sa ma pot refugia din cand in cand am avut an de an.
cu o asemenea gradina trebuie sa fiti foarte fericita!
Comentariu de Alina — 16 februarie 2014 @ 2:56 pm
Si eu abia astept sa putem iesi din nou in gradina, sa ne facem de lucru cat e ziua de lunga. Petrecerea timpului in gradina si preocuparile marunte sunt tratament pentru suflet .Am fost intr-adevar foarte fericita sa vad rodind si inflorind gradina mea.
Comentariu de Mihaela C.P. — 16 februarie 2014 @ 6:41 pm
un paradis de flori ai tu acolo!
Comentariu de cristinac — 16 februarie 2014 @ 11:42 am
Da, sunt incredibil de frumoase begoniile cand infloresc, zici ca sunt rupte dintr-un taram fermecat.
Comentariu de Mihaela C.P. — 16 februarie 2014 @ 6:43 pm
Absolut remarcabile florile astea. Abia astept sa vad ce fac si bulbii mei de begonii 😯
Comentariu de succesulpe — 16 februarie 2014 @ 8:30 am
Nici eu inca nu m-am invrednicit sa verific starea bulbilor de begonii, insa ma pregatesc :).
Comentariu de Mihaela C.P. — 16 februarie 2014 @ 6:49 pm
Sper ca nu i-ai udat pe timpul iernii… 😯
Comentariu de succesulpe — 16 februarie 2014 @ 7:32 pm
Nu i-am udat :).Decat o data.
Comentariu de Mihaela C.P. — 16 februarie 2014 @ 7:37 pm
Ntz, ntz, ntz…. 🙄
Comentariu de succesulpe — 16 februarie 2014 @ 7:39 pm
Superbe si un articol interesant cu multe informatii foarte utile. O seara frumoasa si o duminica placuta.
Comentariu de vasile — 16 februarie 2014 @ 12:25 am
Seara buna, de asemenea! Ma bucur daca ai gasit ceva de folos in cele relatate de mine :).
Comentariu de Mihaela C.P. — 16 februarie 2014 @ 6:52 pm
Sunt extraordinare ! Ca o piramida inflorita.
Comentariu de Dani — 15 februarie 2014 @ 9:45 pm
Da, suportul e in forma de tetraedru, o piramida cu varf din flori :).
Comentariu de Mihaela C.P. — 16 februarie 2014 @ 6:53 pm
Superbe! 🙂
Comentariu de Loredana Milu — 15 februarie 2014 @ 2:15 pm
Cred ca nici nu au cum sa nu cucereasca pe oricine le priveste :).
Comentariu de Mihaela C.P. — 16 februarie 2014 @ 6:56 pm