Eu si gradina

3 iunie 2014

Floare albastra

Greu de ales acum, in perioada abundentei de flori , doar una despre care sa vorbesc. E greu sa alegi, greu sa te hotarasti doar la una…

Iar eu in cele din urma m-am oprit la ea. De mult , de anul trecut, ba chiar si in urma cu doi ani cred ca as fi vrut sa o prezint pe ea ca pe una dintre favoritele gradinii, insa la fel ca in fiecare primavara , cum mai este inca si acum , au aparut ori alte flori, ori alte preocupari mai importante si am sarit peste ea. Insa acum m-am hotarat . O sa scriu despre ea.

Nu i-am scris pe nume, in titlu, ca sa nu dezvalui de la prima privire , dintr-un cuvant ,  tot ce s-ar putea gandi de catre cei ce o stiu, despre ea.

Nu e ”o tipa” foarte cunoscuta printre iubitorii florilor , insa se vorbeste  mult despre ea si mai ales despre calitatile ei . Citisem undeva, candva, probabil intr-un ziar si este posibil sa fi fost in Formula AS pe vremea cand eram o fidela cititoare a acestuia  , ca are renumele de a tine doctorul departe de cei care o cresc in gradinile lor. Ori ca  nu ar lasa batranetea sa se apropie :). Frumoasa promisiune, nu? Pe care se zice ca ar face-o nu cu vorbe, ci cu fapte, ea, salvia si nu cea decorativa, ci Salvia officinalis , medicinala , pe care ia priviti-o ce mare a crescut in gradina:




Daca o fi pornit numai de la stadiul de seminte sau din vreun rasad vreodata cumparat si apoi plantat, nu-mi mai aduc aminte. Cert e ca initiativa a fost a mea, dupa ce auzisem cat e de laudata planta si am zis ca nu se poate sa avem gradina si sa nu avem si aceasta datatoare de  sanatate si viata lunga . O fi asa cum o lauda cunoscatorii , nu zic ba. Insa noi destul de rar o folosim. Desi eu beau ceai  dimineata, de regula nu din salvie este facut, ci din alte plante, majoritatea din gradina adunate , din flori de galbenele, macese, sunatoare, menta  sau  ce se mai aduna vara , dar din salvie nu prea. Si nici ca aroma pentru diverse preparate culinare nu am  folosit-o. Poate pentru ca e perena, vesnic cu frunzele inverzite si nu e nevoie sa culegem intr-o anumita perioada frunze de la ea, care apoi dispar. Nu, nici iarna nu ramane fara frunze. Iar acum in perioada florilor, are si  parfum puternic, usor intepator, dar placut .

Si o poveste fara legatura cu salvia care pe mine m-a impresionat :

Zilele trecute , toti cei care au trecut pe DN1 din sus catre Ploiesti ar fi putut vedea, daca erau atenti la asa ceva, asa cum eu am vazut , dimineata,  pe marginea drumului in zona dinainte de bariera de la Nord de zona supermarketurilor  , pe marginea drumului strivit de o masina, posibil o masina mare, un caine negru al nimanui probabil, zacea mort . Iar la mica distanta de el un alt caine, alb, inca viu statea . Mi-au atras atentia si m-am gandit ca poate cel alb era in trecerea pe acolo numai.

Mai tarziu, m-am luat cu treburile mele  si am uitat  de cei doi caini . La intoarcere insa, pe acelasi drum trecand ,  dupa pranz , deci dupa cateva ore bune, mi-am amintit de ei cand am vazut  aceeasi imagine . Cainele alb era in continuare acolo, langa cel mort care zacea si cel viu , ca si un om parca priveghea. Probabil isi pierduse prin omorarea celuilalt  partenerul , pe cel care pana in urma cu putin timp dadea sens vietii lui si nu mai stia incotro sa o apuce de unul singur . Viata i se oprise dramatic intr-o clipa , intr-un loc din care nu mai stia pleca , asa incat statea si astepta .

Floare albastra, Floare albastra

Totusi este trist in lume. ”

 

Publicitate

13 comentarii »

  1. trist , induiosator… si uite asa putem vedea ca orice fiinta, chiar si animalele stiu sa daruiască iubire… noi oamenii uitam adesea şi astfel de exemple ne mai trezesc… nu pe toti insa. iubirea o vedem chiar si la animale, desi multi neaga acest lucru. si aceasta poveste reprezinta un exemplu al faptului ca animalele pot avea sentimente.
    emotionanta povestea despre doua fiinte care s-au despartit dupa ce au avut norocul sa se gaseasca si sa fie impreuna…
    din pacate, multe astfel de episoade din viata pasarilor si/sau animalelor trec nestiute si neintelese de oameni…

    Comentariu de Alina — 6 iunie 2014 @ 6:34 pm

  2. Ai echilibrat oarecum povestile, fara tufa de salvie as fi fost groaznic de trista. Imi amintesc ca in urma cu ceva ani, la veterinar fiind cu „fetita” noastra, a venit o domnisoara cu un cos plin de puiuti. Au fost gasiti pe un drum, langa Ludus, stateau langa mama lor lovita mortal de o masina. Cineva, acolo sus, le-a trimis un inger…
    Zile frumoase si pupici si animalutelor!

    Comentariu de cafeauata — 5 iunie 2014 @ 12:07 pm

    • Da, bietii catelusii aceia au avut o sansa in plus la viata. De le-ar fi fost si viata norocoasa mai departe!
      Zile frumoase de sfarsit de saptamana (iupiii, nu? ), de asemenea!

      Comentariu de Mihaela C.P. — 5 iunie 2014 @ 9:20 pm

  3. buna ziua ! as dori sa va intreb daca aveti cumva de vanzare…cerceii doamnei ?
    Multumesc !

    Comentariu de ionutz — 4 iunie 2014 @ 12:33 pm

    • Buna ziua!Eu nu am de vanzare, insa in mod sigur o sa gasesti la toamna in supermarketuri de specialitate ambalate in pungute insotite si de poza florii, radacini/tuberculi de la aceasta floare.

      Comentariu de Mihaela C.P. — 4 iunie 2014 @ 9:59 pm

  4. Salvia am reusit si eu sa o prind la mine, dintr-un rasad cumparat in 2012. Peste iarna s-a uscat, dar in primavara a facut iar frunze si acum a inflorit si la a mea un fir. Am pus o singura data la o friptura cateva frunze de salvie, cateva de cimbrisor si un pic de rozmarin uscat si sa stii ca a fost buna.
    Despre ceai nu stiam ca e asa de bun pentru afectiunile prostatei, e bine ca am aflat acum.
    In privinta cainelui … de 4 ani de cand bat zi de zi DN1, am ajuns sa ma uit in alta parte cand zaresc un les, caci mi s-a rupt efectiv sufletul cand am vazut atatea animale calcate zi de zi. Nu-s numai pe DN1, sunt peste tot si ma intreb cat de greu e sa eviti ca sofer o astfel de tragedie, dar acum pe DN1 am mai observat ceva. Au pus pe mijloc, ca sa desparta sensurile, un zid turnat din beton, continuu, fara nici o nisa in el. Daca un nefericit de animal ar avea proasta inspiratie sa vrea sa traverseze, mai ales in zonele cu padure, soarta i-ar fi pecetluita, caci n-are cum sa treaca acel zid. Mi se pare o cruzime ce-au facut ei.
    Omul e distrugator.

    Comentariu de cristina — 4 iunie 2014 @ 9:19 am

    • Salvia cred ca e o luptatoare atat pentru viata ei, cat si pentru a altora , daca stiu cat si cum s-o foloseasca :).
      Si eu am tot evitat sa ma uit la lucruri care imi strica dispozitia, cum ar fi de exemplu stirile de la tv , insa pe bietele fapturi chinuite si daca ma fac ca nu le observ, tot imi raman in gand multa vreme .Omul e cea mai distrugatoare specie de pe planeta.

      Comentariu de Mihaela C.P. — 5 iunie 2014 @ 9:18 pm

  5. Eu beau ceai din frunze proaspete indulcit cu miere. E tare frumoasa si super inflorita tufa ta 🙂

    Comentariu de Dani — 4 iunie 2014 @ 12:25 am

    • Si noi mai bem ceaiul din frunze sau flori proaspete, insa pentru iarna le uscam, mai alles pe cele cum sunt teiul care nu sta inflorit tot anul. 🙂

      Comentariu de Mihaela C.P. — 5 iunie 2014 @ 9:15 pm

  6. Da,este multă tristeţe pe lume,dar floarea ta albastră este într-adevăr frumoasă şi tare utilă!

    Comentariu de yousef59 — 4 iunie 2014 @ 12:16 am

    • Poate nu i-as fi apreciat atat de mult frumusetea florii albastre (multe balarii sunt mai frumoase decat ea), daca nu i-as fi stiut si utilitatea :).

      Comentariu de Mihaela C.P. — 5 iunie 2014 @ 9:14 pm

  7. Buna ziua. Aveti o comoara in gradina. Eu am avut o experienta placuta cu aceasta planta. In urma cu 3 ani socrul meu trebuia sa fie operat de prostata. In afara acestui fapt lua pastile in cantitati industriale. In urma sfatului unui medic naturist a facut o cura de ceai de salvie din gradina. Nu spun ca a fost o minune dar in 6 luni n-a mai fost nevoie de operatie iar starea de sanatate era vizibil imbunatatita tinand cont si de varsta( 75 de ani), revenise tonusul , nu mai avea probleme noaptea, etc. Cert este ca merita incercata o cura cu ceai de salvie.
    O zi frumoasa si o vara minunata.

    Comentariu de vasile — 3 iunie 2014 @ 5:55 pm

    • Si eu am citit despre multe leacuri legate de intrebuintarea ei. Sunt multe plante utile si de mare folos organismului , dar pe care nu prea stim multi dintre noi cum sa le folosim .

      Comentariu de Mihaela C.P. — 5 iunie 2014 @ 9:11 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: