Plantuta verde din poza de sus este… un cunoscator cultivator de plante ar trebui sa o recunoasca dupa frunza si sa stie , partea verde ce creste deasupra pamantului din cartof. Cartoful cartof cel comestibil, nu vreunul din care sa rasara flori. Cartof ce a rasarit intai in solar , plantat inainte de a se fi dezghetat afara bine pamantul din cateva cojite, numai, deci nu din cartoful intreg , cojite ce erau incoltite insa , ramase de la preparea cine mai stie carei specialitati de mancare de cartofi mov . Si uitati-va ce bogatie de frunze au putut sa rasara numai dintr-o coaja!
De vreo cateva zile cartoful nostru candva verde, incepuse sa cam paleasca si sa se ofileasca . Ba chiar din doua plante , cate au rasarit si s-au dezvoltata din cojile de cartofi ingropate in pamant , una a disparut de tot , cealalta, desi eu n-am observat-o , zice ca ar fi in prezent inca verde si inflorita. Deci comportament diferit in conditii asemanatoare de crestere si ingrijire.
Asa ca am zis, daca una din plante s-a dus de tot, hai sa sapam sa vedem ce o fi in pamant . Cultivator de cartofi pana acum nu am fost, ca am zis ca nu merita ,nici nu au prea dat mari rezultate cartofii in pamantul din gradina noastra, atunci cand au mai fost incercari si nu mi-au fost dragi de cultivat, asa ca i-am taiat de pe lista . Pana anul asta, cand am vazut , am mancat si am vrut si in gradina sa incercam sa cultivam cartofi mov :).
Dintr-o coaja de cartof mov incoltit , iata recolta :
Iata si aspectul in sectiune 🙂 :
Si scosi proaspat de la prajit din uleiul incins :
Si gata de …infulecat (dupa ce ploaia de astazi cu doua reprize de plouat cu gheata cazuta din cer m-a prins in solar , in compania tunetelor si fulgerelor) , ah ce buni au fost !
Din coaja au fost in solar cativa, insa am si afara ingropati sub cerul liber si au fost de curand infloriti , cartofiorii mici, cumparati de samanta. Un buchetel cu florile lor :
–
Putemsa incercam multe soiuri de legume si fructe , numai sa nu fie modificate genetic . Tot soiurile noastre sunt mai bune si mai sanatoase si am de gand sa le cultiv numai pe astea .Stie cineva daca se mai pot planta cartofi de acum incolo ? Multumesc !
Comentariu de Gina — 11 iunie 2014 @ 9:35 am
Daca intr-un cuplu dintre o femeie de rasa alba si un barbat de culoare se naste un copil mulatru, acesta nu se numeste ca este modificat genetic. Asa si cu soiurile de legume. Combinatia dintre soiuri este una , iar semintele obtinute prin modificare genetica sunt obtinute prin incrucisarea dintre specii diferite, ca de exemplu incrucisare intre om si maimuta.
Comentariu de Mihaela C.P. — 16 iunie 2014 @ 10:43 pm
Bine de stiut . Dar cum am putea sti totusi care sunt cele modificate ?
Comentariu de Gina — 19 iunie 2014 @ 1:15 pm
Semintele hibrid sunt produse de specialisti si se vand ambalate , de regula. Pe ambalaj trebuie sa fie un simbol care sugereaza aceasta modificare, la rosii de exemplu, am vazut denumirea soiului nou creat insotita de simbolul F1.Din cele modificate genetic, ar trebui sa poarte inscris pe ambalajul lor : OMG.
Comentariu de Mihaela C.P. — 19 iunie 2014 @ 9:07 pm
Si eu am scos un cuib si i-am facut pireu. dar si-au pierdut din culoare la fiert … Data viitoare ii fac in coaja, sa vad ce iese 🙂 Ce frumos ai suprins florile !
Comentariu de Dani — 10 iunie 2014 @ 4:21 pm
Si noi am incercat si varianta piure si cartofi prajiti si copti .La noi si piureul a ramas colorat in putin violet , nu intens, insa a pastrat din culoare. 🙂
Comentariu de Mihaela C.P. — 10 iunie 2014 @ 10:31 pm
Foarte exotici, minunaţi pe farfurie!
Da, dacă solul şi clima le prieşte, poate merită repetată experienţa.
Noi avem grădină prea mică, aşa că ne rezumăm la câteva rânduri de roşii, vinete, ardei.
Ca să ne rămână un pic de spaţiu şi pentru flori. 🙂
Comentariu de Carmen — 10 iunie 2014 @ 7:38 am
Si la noi in gradina era un loc vesnic plin de buruieni si de urzici, undeva inspre gard, pe care nu prea puneam mare lucru. Anul asta insa , odata cu cartofii violet, i-am gasit si acestui loc un rost.
Comentariu de Mihaela C.P. — 10 iunie 2014 @ 10:26 pm
Am vazut un reportaj la tv despre cartofii mov! Daca avem vinete albe, de ce n-am avea si cartofi vinetii, nu? Pe toate le incerci, imi place!
Zile frumoase, Mihaela!
Comentariu de cafeauata — 9 iunie 2014 @ 2:13 pm
Am avut anul trecut si vinete albe, insa nu le-a mers prea bine la noi. Asa ca tot incerc in continuare diverse varietati de legume :).O saptamana buna in continuare!
Comentariu de Mihaela C.P. — 9 iunie 2014 @ 9:54 pm
I have never seen purple potatoes before… 🙂
Comentariu de dabawenyo life — 9 iunie 2014 @ 6:52 am
Neither do I, until last year . 🙂
Comentariu de Mihaela C.P. — 9 iunie 2014 @ 9:53 pm
arata foarte bine, sa va fie de bine! mi-ati facut si mie pofta de cartofi prajiti…
noi nu am reusit sa punem anul acesta cartofi in gradina, poate la anul.
Comentariu de Alina — 9 iunie 2014 @ 12:42 am
La prajit si-au schimbat culoarea, dar aratau tot apetisant .De fapt imi era si foame si i-am mancat cu pofta. Nici noi nu puneam de fel cartofi in gradina, anul asta a fost exceptia. Poate si alta data, depinde ce rezultate vom avea.:)
Comentariu de Mihaela C.P. — 9 iunie 2014 @ 9:52 pm