Eu si gradina

12 Septembrie 2014

Osu Blue

Filed under: animalute, legume si fructe, Noutati, tomate — Etichete:, , — Mihaela C.P. @ 11:00 pm

Daca am avut in vara asta vreun soi de rosii pe care sa fi stat cu ochii atintiti si cu dorinta de a il vedea cu rod , acesta a fost soiul denumit OSU Blue. Osu  vine de la Oregon State University, in laboratoarele careia a fost adus la viata nu ca un produs obtinut prin modificari genetice, ci mai degraba prin tehnici traditionale de reproducere.

Scopul urmarit prin crearea acestui soi nou ar fi fost obtinerea unui produs bogat in antocianine cu bun potential antioxidant .In mod obisnuit , cuvantul ”antocianine” nu face parte din vocabularul meu  , daca as fi fost in gradina nu mi l-as  fiamintit (desi l-am mai zarit informativ) cuvantul asta, doar ce l-am (re)gasit acum cautand informatii pe net despre acest soi de rosii. Oricum, e ceva ce se gaseste in fructele si legumele colorate in violet, purpuriu si e de bine🙂.

Pe scurt despre aceste rosii: sunt mai  bune daca le culegi cand sunt coapte bine si inainte de a se coace au fost expuse  in lumina soarelui si nu pitite la umbra sub vreo frunza. Fățoase tare nu sunt , desi atrag in gradina privirea, la mine s-a vazut ca ar fi ceva nou .

Pe net insa am mai  intalnit pe cate unii nemultumiti de aspectul lor prea simplu la interior, ca al oricarei alte rosii comune , insa mie imi  plac .

 

De cand le-am ochit nici nu imi mai amintesc prima data pe unde, le-am dorit si cand le-am avut le-am urmarit cu atentie evolutia de la primul semn de germinare din primavara  . Apoi cand am vazut primele codite ,ale primelor frunze odata rasadurile plantate  afara , in  culoare violet am stiut ca sunt ele, ca au rasarit si au reusit sa supravietuiasca si sa creasca , in ciuda  problemelor  pe care le-am avut cu rasadurile de tomate din cauza pamantului prost in care le-am infiintat .

Vorbind despre marimea lor , fac  parte din tomatele cu roade mici, nu atat de mici cat rosiile numite cireasa, un pic mai mari, dar nu se pot intrece cu alte soiuri laudate pentru pulpa carnoasa sau dimensiunile mari la care pot ajunge. Comparativ,  insirate pe masa mai multe tipuri de rosii, ele sunt cam printre cele mai mici. Dar inca o data, nu marimea conteaza (in cazul lor).

 

Ca aspect exterior , in perioada de inceput, fructele lor pot fi confundata cu patlagelele vinete,


 

apoi pe masura ce incep sa se coaca, se inrosesc si culoarea indigo dispare, ele devenind maron-purpurii


 

Gustul  nu pot sa afirm ca l-as fi simtit  diferit  fata de al altor  rosii .

Anul asta poate datorita intarzierii cu care s-au copt rosiile fata de alti ani , la mine atat din cauza verii reci si ploioase, cat si din cauza rasadurilor care nu au crescut deloc cat au stat inauntru in perioada de inceput , in care in alti ani ar fi fost mult mai bine dezvoltate, ma si mir ca am avut rosii.

Insa odata ce s-au copt, s-au facut toate soiurile dintr-o data si nu am mai reusit sa le savurez pe rand , ci le-am cam luat de-a valma si claie peste gramada , albe cu rosii cu roz cu verzi, cat de mult le-am asteptat si le-am tot bibilit atunci cand incepusera sa ma sperie cu cateva semne de mana , parca nu m-am mai bucurat de ele la fel ca alta data.

Soiul acesta de rosii  este unul roditor, face fructe destule , pe cateva etaje , se coc printre primele si vad ca deocamdata cum vremea e inca buna , tin cateva saptamani pana ajung multe  sa se coaca.

Eu l-am apreciat si voi mai cultiva si in alti ani rosii OSU Blue. Merita sa ai o frumoasa pata de culoare atat in gradina , in cosul cu tomate cat si in castronul cu salata🙂.

 

 

 

Tot o pata de culoare are pe cerul gurii si salbaticul de caine aratat  mai jos : e negru ca un caine care musca si maraie mereu nu la  oricine ci la mine, care l-am cules de pe drumuri si l-am adus in casa , la masa , iarna la adapost .Asa face mereu, zi de zi nu doar intamplator din cand in cand .

 

12 comentarii »

  1. Arata foarte bine rosiile tale.

    Comentariu de www.Gardenbio.ro — 16 Septembrie 2014 @ 3:31 pm

    • Si sunt bio🙂.

      Comentariu de Mihaela C.P. — 16 Septembrie 2014 @ 9:46 pm

  2. multa munca, dar cu rezultate frumoase! ce bine arata toate, in culori atat de vesele!

    Comentariu de Alina — 16 Septembrie 2014 @ 2:40 pm

    • Este munca facuta de buna voie, din placere.Rezultatele sunt cu atat mai imbucuratoare🙂.

      Comentariu de Mihaela C.P. — 16 Septembrie 2014 @ 9:46 pm

  3. Arată fain OSU Blue. Şi tot şirul ăla de roşii de diverse soiuri.
    Într-adevăr, o salată cu toate culorile de roşii în ea este spectaculoasă, dă foarte bine la masă.

    Ce bunătăţi faci pentru iarnă din roşii?

    Comentariu de Carmen — 14 Septembrie 2014 @ 10:44 pm

    • Am inceput sa usuc rosii, ca in alti ani ardeii iuti ,pentru iarna.Am pus o serie in punga la congelator si parca as incerca si alt fel de reteta, pana acum am gasit rosii uscate in ulei si nu m-a prea incantat, insa voi mai cauta pe net informatii.

      Comentariu de Mihaela C.P. — 16 Septembrie 2014 @ 9:42 pm

  4. Cosul cu rosii arata grozav de bine ! Si astea albastre sunt deosebit de frumoase, mai ales cand sunt verzi 🙂

    Comentariu de Dani — 14 Septembrie 2014 @ 5:46 pm

    • Rosiile albastre-verzi, care atunci cand se coc devin brun-roscate🙂.

      Comentariu de Mihaela C.P. — 16 Septembrie 2014 @ 9:37 pm

  5. Daca ai stii cat am asteptat sa vina vremea rosiilor! Ma delectez teribil aici, la tine, doar vazandu-le. Iar catelul negru-n cerul gurii (n-am uitat de Pepito!) intregeste bucuria ca am trecut pe la tine.

    Comentariu de cafeauata — 14 Septembrie 2014 @ 12:10 am

    • Si eu am asteptat vara, pentru ea insasi: caldura, soare, confort cat si pentru sezonul fructelor, legumelor proaspete, crescute natural fara a fi fortate. S-a dus repede, o rea la fel cum e si catelul meu cand maraie la mine, colega-sa de apartament🙂.

      Comentariu de Mihaela C.P. — 16 Septembrie 2014 @ 9:35 pm

  6. Chiar arata intr-un mare fel! Sunt destul de spectaculoase. Mie insa imi plac cele negre pentru ca sunt cele mai dulci. Pana acum eu n-am avut o rosie neagra care sa nu fie si dulce.

    Comentariu de Iulia — 12 Septembrie 2014 @ 11:35 pm

    • Da, sunt spectaculoase si ca aspect, dar si din punct de vedere al continutului, scopul crearii lor a fost imbogatirea tomatelor cu elemente chimice benefice pastrarii sanatatii.🙂

      Comentariu de Mihaela C.P. — 16 Septembrie 2014 @ 9:30 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: