Imi aduc aminte ca eram mici si mergeam la țară la o sora de-a bunicului nostru si desi nici nu auzisem noi vreodata ca ar exista halloween , Lucică, varul nostru mai mare care era dintre copii si gazda in casa bunicii lui, decupa dovlecii in diverse feluri si punea lumanari inauntru lor spre amuzamentul tuturor .Americanii insa fac din orice practica prilej de sarbatoare si cum dovlecii pot fi taiati si decorati, impodobiti , ba chiar impopoțonați incat sa para vrajitoare, i-au ales drept simbol pentru halloween sau noaptea vrajitoarelor.
Dovlecii mei insa au ramas intregi. Poate daca i-o rapi vreo vrajitoare la noapte sa ii transforme in sperietoare….:)
Dovlecii de culoarea portocalei au fost din soi de dovleci uriasi. Aveau potential sa creasca chiar până la o sută de kilograme. Poate aveau nevoie de mai multa ingrijire ca sa creasca așa mari. Eu numai le-am pus semințele in pamânt si i-oi fi udat putin la inceput, sa se prinda si sa creasca, dupa care atentia mi-a fost indreptată catre roșii și ardei .Ei au cam fost lăsati in grija ploilor si a soarelui.
Dar…s-au descurcat.
Poză de grup cu cațiva dovleci:
Dovlecii scofâlciti care sunt mai jos, au crescut din florile albe si dantelate pe care le-am fotografiat si vi le-am aratat pe blog pentru ca erau deosebite. Si dovleceii sunt deosebiti, cresc lungi si suciți.
Iar cei care sunt lungi si drepti, se mai numesc si tragă si erau folosiți inainte pentru a trage prin ei vinul din butoaie. Sau poate și țuica .
Dintre dovlecei au mai ramas cativa. Restul au ajuns preparate culinare.Si nu numai dovleceii, si cativa dovleci au ajuns direct ciorba, fara a mai fi si fotografiati.
…
Dovlecii portocalii au o culoare superba si par f gustosi
De cei sarpe eu sigur m-as speria, cand i-as intalni intamplator prin gradina 🙂
Comentariu de tetris — 1 noiembrie 2011 @ 12:17 am
Ei, nu sunt chiar asa de speriat, pentru ca sub frunze acolo unde cresc nu se vede foarte bine forma, nici daca este unul sau sunt mai multi dovleci alaturati. Si nici nu misuna prin alte locuri, ca sa fie surprinzatoare intalnirea cu ei.
Comentariu de Mihaela C.P. — 1 noiembrie 2011 @ 4:39 pm
Ce frumos sta pentru poza formatia de dovleci! 🙂
Comentariu de diverse — 31 octombrie 2011 @ 2:56 pm
Stau (unul cate unul) ca sunt bine fixati , sa nu se duca de-a rostogolul , rotunjori cum sunt…
Comentariu de Mihaela C.P. — 31 octombrie 2011 @ 4:46 pm
ca de obicei, superb la tine pe blog. poza din final este de arta.
Comentariu de cristina — 31 octombrie 2011 @ 10:31 am
Aranjamentul nu e opera mea, daca vorbim despre artisti. Eu am pus samanta in pamant si am …captat lumina la clickul de final.
Comentariu de Mihaela C.P. — 31 octombrie 2011 @ 4:48 pm
Pai”formatia” ta de dobleci arata fantastic!!!!
Comentariu de Ema — 30 octombrie 2011 @ 8:30 pm
Aaa, multumesc Ema. Au fost dovleci cu noroc. Ca in poezia( ”Mama țară” :pui un bob , din el rasare , mia de margaritere) , eu numai am pus un bob, samanta, si din el a rasarit si a crescut singura asa mandrete de formatie dovleci.
Comentariu de Mihaela C.P. — 30 octombrie 2011 @ 8:52 pm
Oooo, ce de dovleci ! O recolta de mai mare dragul !
Eu i-am cules pe rind si au ajuns placinta si chec. Miezul l-am fiert si l-am facut piure si sta portionat in congelator . O sa incer o supa crema zilele astea.
Ai avut multe soiuri si dovleci in forma de sarpe prima oara la tine vad . Sint gustosi ?
Comentariu de DANI — 30 octombrie 2011 @ 7:25 pm
Da, placinta si mie imi place, foarte tare chiar. Nu stiu cat de gustosi sunt dovlecii in forma de șarpe, s-au cam intărit si o sa ii fierbem pentru păsarile de curte. Mie la gust imi place cel mai mult dovleacul cu miez portocaliu, indiferent ca e turcesc, placintar sau…porcesc. Daca e portocaliu, e dulce si aromat .
Comentariu de Mihaela C.P. — 30 octombrie 2011 @ 7:38 pm
Sincer,nu am vazut pana acum dovlecei „sarpe”…probabil nu m-am intalnit cu samanta lor ca de altfel si noi plantam mereu dovlecei …foarte frumos felul in care i-ai aranjat,grupat…Hallloween-ul nu se sarbatoreste pe aici sau doar in anumite cercuri.Am citit ca de fapt sub masca divertismentului s-ar promova personificarea mortii si a raului…dar fiecare cu sarbatorile lui…Frumoasa recolta!…
Comentariu de yousef59 — 30 octombrie 2011 @ 6:55 pm
Primavara apar in magazine diverse seminte din soiuri de dovlecei. Anul asta am incercat si la noi in gradina cu cel numit de mine ”șarpe”. In alti ani am avut tărtăcuțe , dovlecei mici cu protuberanțe. Dovlecii au nevoie in general de locuri insorite si cum spatiul in gradina este cam limitat, incercam pe rand soiurile de dovlecei decorativi, ca sa nu ocupam spatiul necesar altor plante mai utile.
Comentariu de Mihaela C.P. — 30 octombrie 2011 @ 7:21 pm