Eu si gradina

8 Februarie 2013

Adevarul despre rosii

Pe blogurile de mare interes pentru mine , cele gradinaresti, care au macar in cate-un colt de pagina o vorba de dor despre gradina -fie ea in casa, in balcon sau la nivelul solului, afara , am observat  in ultimele zile verva mare. Toata lumea se gandeste , planifica sau viseaza , rasaduri de rosii. Cum traim in anul de gratie 2013 , intr-un stat modern , ce face  parte importanta din marea Europa unita , prieteni cu cei din rasaritul si apusul lumii noastre noi, si soiurile de seminte de plante sunt din ce in ce mai diversificate, cu posibilitatea de a circula cu mai multa usurinta din cele mai indepartate teritorii , intr-un sens si in celalalt .

Si cu cat mai multe si mai diverse soiurile, cu atat mai mari si tentatiile de a incerca macar cate ceva nou in vara care va urma , mai ales de catre cei care  cultiva  rosii din curiozitate, joaca  sau pasiune. Profesionistii cultiva probabil soiuri profesionale , productive, care nu le dau mult de furca (munca). Noi ceilalti, cate un Don Quijote al tomatelor, ne batem cu diverse mori de vant incercand cai nestiute -ce distractie, dar si ce bucurie cand distractia da  rezultate!

Incercam si tot incercam , pentru ca rosiile nu sunt la fel nici prin forma, nici prin culori sau nuanta, nici prin gust, nici prin miros , nici prin rezistenta sau modul de a se comporta in diverse conditii oferite de mediu sau de sol.Si nici prin valorile nutritionale.

La cea mai mare cautare , zic eu, sunt heirloomurile, adica soiurile produse de cate o familie sau grup de intreprinzatori , pastrate si perpetuate in mod natural , de-a lungul mai multor ani, verificate si indragite si  iata, chiar impartite si altora.

Unchiul meu, insa,  agronom specialist , are  alte optiuni. El cauta an de an soiuri imbunatatite ,  hibrizi rezistenti la boli sau alte atacuri din mediul exterior.Anul asta am inteles prin intermediul telefonului fara fir, adica din vorba impartasita altora (mamei) si data mai departe, ca are din nou ceva soi extraordinar , hibrid, din Olanda.

M-am luat si eu dupa el intr-un an. Mi-am zis ca o fi vreo minune ceva cu soiurile astea hibride, de care eu habar nu aveam si in loc sa cresc ce trebuie si ce folosesc oamenii bine informati , ma chinui cu sensibile si cine stie ce pricajite soiuri vechi din gradina mea. Si mi-am ales de pe net in urma cantaririi diverselor avantaje specificate de un site care vinde seminte profesionale  , soiul de rosii Tolin F1.Cand intalniti pe un plic de seminte codul F1,  asta e semn de hibrid,  produs prin polenizari dirijate intre alte soiuri cu diverse calitati.

Cum nu sunt mare producator de tomate si abia daca pun cateva seminte in fiecare an din cate-un soi, mai am si acum din plicul cu (parca) 300 de seminte , ori sa fi fost 150 ,cumparat in urma cu cativa ani.Numai cateva.

Intr-adevar, in primul an  in care am pus in gradina  rosiile Tolin F1,  am fost impresionata. De felul bogat in care produc, pe fiecare fir , de-a lungul mai multor etaje, care ajung intre 5 si 7 de fiecare fir, rosiile cresc in ciorchine .Rosiile sunt frumoase, si mai mari , dar si marime medie , au pielea neteda si lucioasa, sunt perfect rotunde, se desprind usor cu o bucatica de codita , astfel incat sa nu fie rosiile vatamate la cules, bune si  de export catre cei mai pretentiosi consumatori, daca ar fi cantarite dupa aspect.Sunt rezistente, daca nu au fost culese repede mai rezista inca vreo saptamana sau doua fara sa se altereze ,fara  crapaturi,  la fel de tari si frumoase .Cred ca si la transport dintr-un loc in altul ar rezista la fel de bine o perioada de timp mai mare decat alte rosii obisnuite.Rosii Tolin F1

Roadele sunt atat de bogate si de grele, incat in primul an, cum nu legasem foarte bine firele de rosii, multe dintre ele au reusit sa rupa legaturile si firul a cazut .Fara daune importante, pentru ca nu s-a rupt, doar era rezistent.Rosii hibrid Tolin F1

Dar la testul degustarii…eu zic ca pica testul.Fiecare cu parerea lui, asta e parerea mea. Au coaja tare si groasa, pentru suc nu sunt bune fiind asa tari, nici prea zemoase, pentru salata nu sunt bune fiind tari si prea putin carnoase. Motiv pentru care eu ,desi nu voi renunta la ele de tot, doar mai am cateva, pe care insa le voi planta anul asta afara, sub cerul liber si nu in solar sa imi ocupe locul altora , poate mai delicate decat ele, nu le voi mai insamanta si urmari in gradina mea cu acelasi entuziasm de pana acum. Productia ca productia, dar urmaresc si calitatea fructelor de tomata, iar rosiile Tolin F1 nu se numara printre preferatele mele la gust.

Anul trecut am avut, asa cum va si spuneam candva, aici pe blog, un soi nou de rosii botezate de cel de la care le-am comandat ”rosii uriase”, soi de rosii romanesti , crescute de om in gradina lui de circa 20 de ani. Tot asa, numarul semintelor primite a fost mai mare decat cel al semintelor sadite, prin urmare mai am si acum din ele .Asa stiind,  anul trecut nici nu am mai oprit seminte de rosii, de la  ele  deloc,  pentru ca stiam ca mai am. Atat in poze, cat si in povestile pe care le spunea despre ele, rosiile aratau imbietor, mari, firul incarcat cu rosii ,  gradinarul spunea chiar ca un singur fir de rosii ar fi produs circa 15-20 de fructe mari.Eu nu am numarat la ale mele, dar iata un fir incarcat cu ele: Rosii mari

Care va sa zica, soiul de rosii uriase romanesti a fost productiv, planta a rodit bine , firul plin de roade, grele, abia de se mai tineau in codite. Rosii mari si greleRosiile au fost mari, frumoase, forma nu chiar rotunda ci mai …patratoasa.Rosii mari

Ce nu mi-a placut la ele a fost ca erau prea zemoase, o data, puse pe masa cu mandrie in fata rudelor venite in vizita, asa cum am observat si eu, a exprimat in cuvinte sotul verisoarei mele si a zis ca sunt cam moi, cam zemoase. Intr-adevar, rosiile din soiul asta botezat de producator drept rosii uriase, da roade cam flescaite . Bune mai mult pentru suc si mai putin pentru consum la masa. Anul trecut am avut numai de incercare foarte putine, anul asta cred ca voi indrazni sa pun cu cateva in plus, sa am de suc, tot e ceva.

Doritorilor de a-l contacta pe acela care vinde acest soi , le spun ca il pot gasi pe shopmania. Nu imi cereti si adresa lui.

O alta noutate a fost in vara trecuta soiul de rosii gogosar, pentru umplut. Au forma unui gogosar, si sunt goale la interior. Nu prea grozave, doar daca vrei sa faci rosii umplute , insa noi nu am facut deloc vara trecuta si rosiile astea au fost mai mult ocolite , nu au nici gust , nici zemoase, nici carnoase, niste coaja cu miros de tomata. Usoare pe cantar.Tomate gogosar

Alt soi de rosii , un heirloom pot spune in gradina mea,  care cred ca are deja 10 ani de cand il tot pastrez, este acela al rosiilor numite tiganesti. Se gasesc rasaduri din soiul asta la piata de legume, la tarani, primavara .Din primul an de cand am avut numai cateva fire, cred ca cinci , cumparate din piata m-a impresionat prin marimea rosiilor.Fara sa le fi oferit vreun tratament diferit fata de al altora, rosiile acestea au crescut mari , carnoase, frumoase, bune la gust, culoarea e putin inselatoare in sensul ca se inrosesc complet tarziu si daca astepti dupa ele sa le culegi atunci cand sunt rosii complet, risti sa le culegi moi, usor alterate . Iar eu cam astept dupa ele . Desi gustul lor este delicios, au dezavantajul ca rodesc putin , unul , cel mult doua etaje cu numai cateva rosii, dintre care unele cresc frumos.Rosii: mai mare, mai micaRosii numite ”tiganesti”

Nu este foarte productiv , nu rodeste pana tarziu, firul se ingalbeneste usor catre varf, dand semne de uscaciune, la fel si frunzele palesc si planta pare pierita . Totusi eu le  tin numai de dragul celor cateva fructe mari si bune.Rosii mari

Rosii mari Pentru locul intai in intrecerea dintre cele mai mari rosii din gradina mea au concurat anul asta cu rosiile tiganesti si cele de uriase , de mai sus. In poza se pot vedea in prim plan doua dintre aceste soiuri mari.

Rosiile inima de bou.Am observat cautand pe internet ca exista macar doua feluri: inima de bou roz si rosie .Ale mele , tot pastrate an de an, cred ca sunt din soiul rozaliu. Pe multi ii aud laudandu-le, sunt vestite prin cat sunt de gustoase, zice-se. Nu zic ba, insa fructele lor nu sunt rezistente, se strica uneori pe fir inainte de a se coace si nu doar o data in loc sa le culeg ca sa le folosim, a trebuit sa le arunc.Jumatate din rosie era frumos colorata, parea sanatosa, iar cealalta jumatate stricata. Nu prea sunt incantata de soiul de rosii inima de bou, pastrez si plantez cateva, dar nu cu mare incantare.

Prin urmare, pot spune ca inca sunt in cautarea unui soi de rosii perfect si la forma , si la gust ,si la consistenta, si la atitudine a plantei :).

Poate din noutatile de anul asta ma va cuceri definitiv vreuna dintre :

-ponderosa pink

-cuore d Albegna (Liguria)

-druzba (bulgaresti)

-cherokee purple(dupa nume, s-ar zice ca vine de la indienii americani)

-siberian

Asta a fost cu soiurile de rosii rosii.

Pentru ca mai exista rosiile galbene, mai degraba spus  tomatele galbene,  care din punctul meu de vedere sunt tot ceea ce poate oferi vara mai bun in gradina. Imi plac la nebunie. Semintele lor le pastrez de cativa ani din cateva rosii luate din piata , parca. De la tarani,  oricum, ca o fi fost din piata sau de pe marginea soselei DN1, nu mai stiu, dar de unde le-am luat , le-am pastrat de drag . Sunt tomatele perfecte , dulci, carnoase, parfumate, parca mirosind a gradina, a ploaie, a triluri de pasari, au culoare imbietoare, in salata amestecate si cu cateva felii rosii, dau cel mai indragit mie  meniu de peste an. Anul asta mi-am propus sa pun mai multe decat in alti ani.Tomate galbene

In plus am cateva seminte de rosii si portocalii si trandafirii (chiar asa au fost botezate ) de la banca de gene din Suceava ,din care voi pune separat de celelalte ale mele cateva fire si pe care, de asemenea le voi pastra.

Mai am desigure si rosii cherry de cateva feluri, anul asta voi incerca si rosii verzi, care la coacere au coaja tot verde , albe. Sa vedem ce se va intampla.

Si as dori sa spun celor care au avut impresia ca prin intermediul blogului imi fac reclama ca sa vand seminte sau rasaduri. Nu este asa, semintele le am in numar foarte limitat, numai pentru uzul propriu . Mare parte din ele le-am cumparat si eu de pe internet cautand dupa cuvinte specifice.

Anunțuri

27 comentarii »

  1. Felicitari pentru articol ,pentru fotografii si mai ales pentru recolta.Si eu gradinaresc si am o colectie de rosii si de zuchini.Anul trecut am avut 16 soiuri de rosii , si 10 de dovlecei .Eu personal acord locul 1 rosiilor din soiul COSTELUTO FIORENTINO ,e aspectuos si foarte gustos,foarte bun de mancat proaspat.De fapt rosiile de origine italiana sunt foarte frumoase si gustoase.Daca vreti sa incercati ,exista o sursa accesibila ca pret – firma Morami din Salonta ,judetul Bihor aduce seminte direct din Italia ,Pretul unui plic e cam 4 lei si se pot comanda online.Au si un amestec de salata -pentru frunze tinere care ne da sansa unei salate proaspete pana se vor coace rosiile noastre .Va admir munca si va doresc un an bun,cu o recolta multicolora .
    Anca- Oradea

    Comentariu de anca — 19 Martie 2013 @ 7:48 pm

    • Multumesc pentru apreciere :).Eu soiul de rosii Costeluto Fiorentino nu am incercat inca.Nu stiu de ce am fost putin sceptica , am considerat ca ar putea sa fie doar aspectuos si nu si gustos.
      Despre sitelui Morami stiam, l-am si vizitat de cateva ori , insa fara sa comand de acolo. Anul asta seminte am luat de la producatorii particulari mici, nu de la firme .O sa vedem in toamna rezultatele :).

      Comentariu de Mihaela C.P. — 19 Martie 2013 @ 8:05 pm

  2. Foarte interesant si frumos scris articolul tau. Pozele, nu mai spun – miros a vara. Cred ca fiecare dintre noi am incercat de-a lungul timpului diverse tipuri de rosii si fiecare avem preferatele noastre, dar si multe renuntari la activ. F1 alea arata foarte bine, e adevarat. Si bogate, si frumoase si devreme acasa, dar daca nu sunt gustoase, degeaba. Nu stiu ce sa iti spun de tipurile alea de tomate verzi, majoritatea sunt prea putin zemoase si usor acide. Intr-o salata, printre altele, probabil ar arata frumos, dar gustul pe mine nu m-a convins. Ai incercat Tigrate? Mie mi-au placut mult si am auzit si la altii ca sunt apreciate.

    Comentariu de Andreea — 11 Februarie 2013 @ 11:51 pm

    • Dintre tomate verzi sau verzi tigrate nu am incercat niciodata, dar anul asta le am pe amandoua in plan.Probabil ca de-aia nu am vazut sa fie prea laudate tomatele verzi :).Dar la vara o sa imi spun si eu parerea :).

      Comentariu de Mihaela C.P. — 12 Februarie 2013 @ 3:42 pm

  3. Foarte frumoasă recolta ta de roşii!
    la mine roşia perfectă e cea dulce,gustoasă,cărnoasă …nu prea mă uit la formă 🙂

    Comentariu de yousef59 — 10 Februarie 2013 @ 5:20 pm

  4. Ce-as mai manca acum o salata de rosii… dar cu gustul celor din vara! 🙂

    Comentariu de diverse — 10 Februarie 2013 @ 10:45 am

    • Asa e, si acum se gasesc rosii , dar sunt…altceva fata de rosiile adevarate diin vara.Nici culoarea lor nu e aceeasi, au un rosu pal.

      Comentariu de Mihaela C.P. — 10 Februarie 2013 @ 11:54 am

  5. M-ai facut sa simt gustul verii, prin culorile si formele astea delicioase. Nu am suficient loc sa cresc rosii in gradina, dar reusesc sa adun ceva din micul strat de legume. Am avut seminte din Romania, pe care le-am crescut (si mancat) cu drag. Am avut si cele din soiul „uriase” si confirm si eu ca nu sunt prea bune de salata, prea zemoase. Acum m-am oprit doar la soiurile „cherry” pentru ca ajung sa se coaca si sa ne bucuram de ele in scurta vara de aici. Toate cele bune!

    Comentariu de Dana — 10 Februarie 2013 @ 2:15 am

    • Nici eu nu stau intr-o zona prielnica cultivarii rosiilor, dar de cand le-am facut solar, la adapost se fac mai bine decat sub cerul liber , lasate descoperite in fata capriciilor vremii.Inainte de asta si eu tot pe cherry ma orientasem , se coc devreme si nu sunt foarte pretentioase. Numai bine si tie!

      Comentariu de Mihaela C.P. — 10 Februarie 2013 @ 11:57 am

  6. rosia…leguma mea preferata…
    abia astept sa vina timpul pentru rasad, apoi pentru crestere si dezvoltare iar la urma numai bune de papat.
    pozele sunt frumoase si delicioase.

    Comentariu de Alina — 9 Februarie 2013 @ 10:10 pm

    • Vremea de care vorbesti e aproape :).Sa scapam de zapada asta de acum si de ”babe” :).

      Comentariu de Mihaela C.P. — 10 Februarie 2013 @ 11:59 am

  7. Mama ce pofta de rosii mi-ai facut. Din alea gogosar inca nu am mai vazut, de unde le ai? Chiar daca zici ca nu sunt bune mie tare imi plac cum arata 🙂

    Comentariu de greenzonelife — 9 Februarie 2013 @ 9:43 pm

    • De pe shopmania.Cauta pe google ”seminte rosii gogosar” si ai sa gasesti cateva siteuri.

      Comentariu de Mihaela C.P. — 10 Februarie 2013 @ 11:59 am

  8. Foarte utila postarea. Tomatele galbene sunt si la noi preferatele, anul asta o sa incerc si eu cu rasaduri facute de mine sper sa si reusesc.

    Comentariu de brindusa — 9 Februarie 2013 @ 1:56 pm

    • Daca ai loc pe pervazul din fata geamului, eu acolo tin rasadurile si am avut in fiecare an rezultate.Nu au crescut la fel de bine in toti anii, o data cred ca pamantul folosit nu a fost bun pentru ca tot ce am pus in el a ramas pitic, nu a crescut, dar cand le-am mutat afara , in gradina, au pornit ca Fat-Frumos :).

      Comentariu de Mihaela C.P. — 10 Februarie 2013 @ 12:02 pm

  9. Ai dreptate, fiecare e in cautarea rosiei ideale 🙂 Si mie imi plac la nebunie cele galbene-portocalii, dar si cele negre-s foarte gustoase. Cherokee e dificila, cam ca si inima de bou. E gustoasa, dar se strica repede si vezi sa o culegi imediat ce incepe sa se roseasca , umerii sa fie inca verzi.
    Am ramas in extaz privindu-ti recolta. Jos palaria !

    Comentariu de Dani — 9 Februarie 2013 @ 1:10 pm

    • AM vazut ca mai spusei undeva, pe alt site despre cherokee acelasi lucru.O sa vedem, daca nu e cuminte, in anul urmator ma orientez catre altceva :).Din cele negre eu inca nu am avut, sper sa ma bucur si eu de ele anul asta :).

      Comentariu de Mihaela C.P. — 10 Februarie 2013 @ 12:05 pm

  10. Pozele sunt super, si in realitate pot sa fie oricum, rosii sa fie:). Imi plac rosiile cel mai mult, pentru mine sunt cel mai bun fruct:)

    Comentariu de robertnpointpen — 9 Februarie 2013 @ 12:28 pm

    • Intr-adevar, rosiile sunt cel mai bun aliment vara, cand e sezonul lor. Pozele poate nu au un merit asa mare, rosiile sunt ele insele frumoase in orice poza.

      Comentariu de Mihaela C.P. — 10 Februarie 2013 @ 12:07 pm

  11. Interesant si foarte util. Din multitudinea de oferte, care de care mai sclipitoare, care de care mai mare si mai carnoasa (uneori doar pe reclama) cred ca trebuie sa alegem ce se potriveste cel mai bine zonei si terenului din gradina noastra dar si necesitatilor de consum ale familiei.
    Spre exemplu noua ne plac foarte mult rosiile cherry conservate in suc de rosii. Si atunci cultiv mai multe fire de inima de taur pentru suc si ceteva tufe de cherry pentru fructe. Important este sa-ti placa gustul si calitatea fructului mai ales in timpul iernii, pentru salata pun 10 fire de rosii romanesti Florica ( un soi luat de la legumicultori din zona Valcei) care au fructe carnoase cu coaja potrivit de tare.
    Multumesc pentru sfaturi si spor la munca si nu va faceti probleme legate de vanzare,eu chiat vreau sa cunosc persoane serioase care produc si vand rasaduri si seminte ecologice. Un weekend placut si plin de inspiratie va doresc.

    Comentariu de vasile — 9 Februarie 2013 @ 5:31 am

    • Si eu vreau sa am recolta buna vara ,de rosii sanatoase, zemoase, ca sa imi iasa suc suficient pentru perioada de iarna.Cherry am mai incercat si noi conservate intregi, dar mi se parea ca se cam acresc.

      Comentariu de Mihaela C.P. — 10 Februarie 2013 @ 12:10 pm

  12. Fascinating, your world of tomatoes. I love these red fruits. 🙂

    Comentariu de Henning zu Henningsheim — 8 Februarie 2013 @ 11:14 pm

    • Who doesn t?:) Maybe first of all because they remind us about the summer and the taste of it .

      Comentariu de Mihaela C.P. — 10 Februarie 2013 @ 12:14 pm

  13. Miha,sa stii ca si eu de cei citiva cred ca 5 ani de gradinarit de fiecare sfirsit de saptamina am incercat cam aceleasi feluri de rosii si am avut aceleasi experiente ca si tine. Nu stiam ca cele mari si crete se numesc tiganesti ,la cele inima de bou roz am patit la fel ca tine-nu zic ca pe primele nestiind ca sint rozulii le-am asteptat sa se coaca pina au cazut singure, stricate-

    Comentariu de rodica — 8 Februarie 2013 @ 11:01 pm

    • Asa am vazut ca erau vandute in piata, atunci cand le-am cumparat eu. Si an de an vad rasaduri cu acelasi nume.

      Comentariu de Mihaela C.P. — 10 Februarie 2013 @ 12:15 pm

  14. Super articol!
    Am savurat fiecare rând și fiecare fotografie !!!
    Mulțumesc Dani :)!

    Comentariu de tu1074 — 8 Februarie 2013 @ 11:00 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: