Ca sa trec mai departe, la rosiile ce (sper) ca vor sa vina anul asta, sa termin mai intai cu cele de anul trecut. Spuneam ca as fi avut vreo 33 de soiuri de tomate, mici sau mari, rosii sau in combinatie de culori, toate din neamul Solanum Lycopersicum , zemoase sau carnoase , pentru salata ,suc ori pasta de rosii, cu acelasi gust si aroma inconfundabila .
Din ce varietate de rosii am mai avut in gradina in anul care a trecut, puse la socoteala , de care inca nu v-am povestit. Ia sa le vedem!
Incep cu mai vechiul meu soi de rosii inima de bou, pe care nici nu mai stiu de unde l-am adus acasa, poate prin vreun rasad cumparat din piata, poate din samanta de la vreun magazin, chiar nu mai stiu, pentru ca a trecut ceva timp de cand il am si l-am tot patrat an de an .
De incantat, insasi denumirea lui m-a incantat foarte tare la inceput.Ma asteptam sa produca rosii mari, ca deh, sa aduca a inima de ditamai boul, nu ca forma, cat ca marime a rosiei intre alte surate de rosii. Cand de fapt ele nu sunt mici, dar nici tare uriase nu sunt.In plus am patit cu ele ca asteptand dupa ele sa se coaca, sa nu le culeg crude inca , sa imi dau seama ca pe o parte erau frumoase, pe alta stricate si sa fiu nevoita sa le arunc (la pasari, daca mai puteam alege cat de cat de la ele ceva) .De-aia nici nu le-am indragit foarte tare, insa in vara trecuta au fost mai cuminti, nu au dat semne de stricaciune, chiar daca majoritatea s-au crapat inca din stadiul de fruct inca necopt. Nici gustul nu e cine stie ce fantastic, doar niste rosii acolo, insa asa cum se arata in poze, productiv. Anul trecut am avut circa zece fire din acest soi, anul asta insa cred ca am sa le mai imputinez …dar am sa pastrez soiul lor.
Apoi am avut de la Banca de gene, de la Suceava un soi de rosii numit de ei ”rosii trandafirii”.Sunt mai rozalii , de marime mijlocie , nu mari, au rodit bine si rosiile au fost bune, insa la fel ca si inima de bou, aproape toate s-au crapat inainte de a le culege. Insa macar nu s-au stricat.
Un alt soi de tomate pe care l-am ales sa il cultiv in gradina mea pentru prima data in vara care a trecut, de care citisem pe net ca despre pomul laudat , este Liguria. Scria cineva ca rosiile Liguria ar fi deosebit de gustoase. Or fi, nu zic ba, dar mai depinde si de gusturi si cate alte feluri de rosii mai incercase laudatorul inaintea acestuia.
De productiv, este foarte productiv.A facut rosii la greu si cand spun ”la greu” puteti sa intelegeti si motamo, ca au fost rosii cu greutate, singurul soi ale carui fire le gaseam intinse pe jos, intrucat fructele fiind multe si toate grele, rupeau sforile de sustinere cu ele , sfori din bumbac , ca am zis sa fie rezistente sa nu mai patesc ca in alti ani in care am mai incercat si cu rafie si sfoara de…sfoara, canepa sau ce o fi si s-a dovedit ca n-ar fi rezistat .
Nici gustul lor nu zic ca o fi tocmai rau, fructul este mai mult carnos decat suculent , seminte foarte putine, insa inspre codita , o mare parte ramane lemnos si se pierde mare parte din fruct din cauza asta.
Ce alte rosii am mai avut , din care pe unele le-am putut identifica, eventual si poza, iar pe altele ba . Am mai avut:
-rosii bulgaresti Druzba, nu stiu care au fost , cate si daca au rodit macar.
-rosii Ponderosa pink, la fel, stiu cam pe unde le-am pus in solar, insa la cules, nu prea m-au tras de maneca cu calitatile sau productia lor.
-am mai avut un soi de pe la Piatra Neamt, vad ca si Banca de gene de la Suceava il distribuie acum (ca tocmai ce mi-au trimis si mie, desi il aveam cumparat inca din urma cu cativa ani de la sursa, direct de la cel care a facut donatia catre Banca de gene), roditor, rosii mari, zemoase, ma bazez pe el de vreo cativa ani pentru sucul de rosii. Cu toate astea voi incerca si din semintele de rosii primite anul asta, in primul rand pentru ca din imaginile postate de catre producator pe siteul lui , mie mi s-a parut ca ar fi fost mai mari decat ce mi-a crescut mie din semintele primite de la el.
Initial m-am si gandit ca poate o fi facut vreo confuzie si cand mi-a expediat plicul cu comanda mea, a incurcat soiurile .Iar acum pot incerca din nou cu cele venite de la Banca de gene ca fiind donatie de la acelasi tip din Piatra Neamt . Oricum ar fi, rosiile de la acest producator sunt soi bun, toate sunt mari, multe pe fiecare etaj , bune la gust .
-rosii Gogosar, eu tot de la omul din Piatra le am, insa anul trecut am uitat sa pun samanta din ele si mi-a rasarit de unul singur, doar un fir. Nu prea le folosim , sunt seci in interior, numai coaja de ele, ca la un gogosar , cum le e si denumirea si nu sunt gustoase.Doar daca vrei sa le ai pentru umplut, insa astfel de evenimente sunt rare, la care sa stai sa umplii rosiile, iar mie imi plac rosiile zemoase in salata de vara , alaturi de ceapa si ulei , nu in alte combinatii aspectuoase,care nu sunt si pe gustul papilelor mele gustative .
Anul asta insa , vazand pe net , undeva, rosii uscate la dehidrator, mi-a venit ideea sa incerc si eu pentru iarna sa pastrez cateva si cum la dehidrator este bine sa pui rosii cat mai putin zemoase, acestea cred eu ca ar fi din cele mai potrivite .
-rosii San Marzano, le am de ani de zile, cumparate de la supermarket initial si pastrate din seminte de la an la an. Atat de mult mi-au placut, nu atat ca gust, pentru ca sunt cam seci, ca ardeiul gras pe interior, cu putin miez dar poate tocmai de aceea rezista pana toamna tarziu, cand altele se dau batute in fata temperaturilor mai mici din toamna, ele nu se lasa .
-rosii portocalii cu forma asemanatoare cu San Marzano, poate numele lor sa fie Orange banana (soi pe care l-am vazut pe net undeva si care mi s-a parut ca s-ar potrivi la descriere si aspect cu tomatele mele lunguiete), pastrat din semintele unor rosii cumparate .
-rosii galbene rotunde-am avut un soi foarte bun, de la unchiul meu, care cresteau mari, babane si frumoase, pe care insa cred ca l-am pierdut si am ramas cu niste ”portocalii ” mai mici din cine stie ce alt soi de rosii galbene cu care la un moment dat s-au amestecat si din care, din greseala , in detrimentul celor mari , am pastrat .
-rosii mari , tot de la unchiul meu, pe care el mi le-a dat ca fiind ”rosii mov”. In primul an , in curte, nu am reusit sa le identific, eu ma asteptam la ceva mov -mov , insa ele sunt numai mai rozalii spre usor mov.In comparatie cu alte rosii in culoarea clasica si arhicunoscuta , se pot distinge , daca sunt asezate alaturat.In poza, rosiile mov sunt cele mari, din centru :
Cresc mari si sunt deosebit de gustoase, tin chiar si pana toamna, se mai poate vedea tarziu cate o intarziata , agatata in varful ramurilor lungi (au crestere nedeterminata) , pe undeva.
-rosiile mici sub forma de para si rosii , dar si galbene,
-rosii lemmon cherry, care ar fi trebuit sa fie galbene, cu forma ovala , in varf cu tugui , se coc foarte tarziu (de asta nici nu m-au prea incantat), sunt mici, nici chiar cat rosiile cherry, putin doar mai mari , iar la mine cand s-au copt unele s-au corcit si s-au inrosit, in loc sa se ingalbeneasca, plus ca direct s-au umplut de pete negre, fiind probabil la vremea tarzie a coacerii lor atinse de bruma.
Cam astea ar fi toate soiurile de rosii pe care le-am avut pentru anul 2013.Pentru o scurta recapitulare,sunt:
-rosiile negre :Black from Tula, Black Krim, Cherokee Purple, Purple Russian cherry .
-Cherry rosii, portocalii, prunisoara galbene, para galbene si para rosii.
-rosii mari: cele botezate Mov, mari de la Piatra Neamt, inima de bou, tiganesti, Druzba, Liguria, Ponderosa pink, rosii gogosar, rosii trandafirii de la Banca de gene
-Old German, Beauty king, Striped roman, San Marzano, Orange banana , White Queen, Green zebra, Cherokee green, Aunt Ruby german green , Violet jasper
-galbene rotunde, azoychka, siberian, reistomate , Lemmon cherry, Tigerella.
Am mai avut si soiul hibrid Tolin F1, la care insa am renuntat, desi este foarte productiv si fotogenic :).Rosiile lui au coaja groasa si tare, pot rezista bine la transport si expunerea in vederea vanzarii, de exemplu, pe spatii amenajate din piata/magazine , fara sa se altereze, timp de mai multe zile .
Numararati? Sunt 35, da ?
Ei bine, anul asta imi mai nazarira niste soiuri sa le incerc , astfel ca am in prezent de inghesuit si nu neaparat toate in acelasi an ,voi vedea cum voi proceda , in plus fata de cele de pana acum si rosii:
-Osu Blue, prima pe lista
-Ananas Noir
-Ananas
-Ananas Green
-Evergreen
-Giant belgium
-Delicioasa
-Omars lebanese
-Niste rosii care zice ca or sa creasca Gigant
-German orange strawberry
-Brandywine yellow -de astea am mai avut o data si nu m-au incantat, insa am uitat si am luat din nou soiul asta; abia tarziu mi-am adus aminte ca il mai incercasem in urma cu cativa ani;
-Tangerine heirloom (exista si unele hibrid)
-Paul Robeson
-Piersica
-Chocolate stripes
-Big zebra
-de Prahova
-rosii fara arac
Prin urmare, peste cele 35 de soiuri ramase de anul trecut, am mai poftit la altele 18 in plus .Adica peste 50 de optiuni cu soiuri de rosii din care sa aleg si sa degust pe timp de vara combinatii diferite in salate :). De n-ar fi doar asa de scurta vara si sezonul rosiilor!
buna sera aveti de vanzare seminte de rosii .m ar interesa .sunt soiuri pe care nu le am .multumesc
Comentariu de gabriela — 25 august 2014 @ 11:40 pm
Nu am de vanzare. Si eu am cumparat de la altii.
Comentariu de Mihaela C.P. — 26 august 2014 @ 4:31 pm
Buna.
In primul rand felicitari -sunteti o regina a gradinaritului ar blogul o enciclopedie a acestui hobby.
Am si eu cateva intrebar:
1.-ce soi de cherry va impresionat cel mai mult la gust?(ma refer la acel gust f acrisor )
2.-care e cel mai bun ingrasamant natural pt. rosii ?
3.-ce recomandati ca si conditii de pastrare dupa recoltare?
4.-ce stropiri sunt obligatorii?
5.-semintele pastrate peste ani au acelasi randament ca si cele pastrate de 1 an sau 2 ?
6.-ce soi de rosii recomandati ca si coacerea timpurie (mai putin pretentios la soare)?
Multumesc anticipat
si desigur va doresc o gradina ca-n povesti !
Adrian Stanciu TM
Comentariu de Stanciu Adrian — 9 aprilie 2014 @ 3:40 pm
Buna seara! 🙂
Ce frumoasa apreciere! Insa din punct de vedere a experientei si timpului acordat gradinaritului, as zice ca sunt mai degraba o Cenusareasa , cel mult cu speranta ca uneori sa fiu recompensata pentru placerea acestei activitati a mea cu cate-un cos plin cu bunatati din gradina, in locul pantofului Cenusaresei :).
Raspunsuri succinte la toate intrebarile …as putea sa incerc, desi la stropiri obogatorii, eu nu stropesc rosiile cu nimic, cu absolut nimic. Consider ca stropirea lor cu substante chimice este doar o metoda inventata pentru a determina prin promisiuni pe cultivatorii de legume sa mai dea bani pe ceva.
De asemenea, despre conditii de pastrare nu ma pot pronunta.Nu pastrez legumele culese, ci le prepar in scurt timp.
Ingrasamant natural…nu folosesc in timpul anului ci numai inainte de plantarea rasadurilor in gradina si inainte de sapatul gradinii , imprastiem ”gunoi” de la pasari si cenusa provenita de la arderea crengutelor dupa curatarea pomilor .
Ca soi de rosii cherry, rosiutele mici portocalii, nu stiu ce nume au, cred ca am luat sammanta de la rosii cumparate la cutie de la supermarket in urma cu ceva ani buni.
Despre pastrarea semintelor, stiu ca se recomanda sa fie folosite in cel mult trei-patru ani de la recoltare, insa eu am mai incercat si cu seminte mai vechi si rosiile au rasarit.Poate nu toate, insa nu am facut vreun studiu statistic :).
Rosiile cherry sunt printre primele care se coc, dar si cele negre, Cherokee Purple, Black Krim.
Comentariu de Mihaela C.P. — 9 aprilie 2014 @ 9:47 pm
Buna.
In primul rand felicitari -sunteti o regina a rosiilor iar blogul o enciclopedie a acestui soi de legume.
Am si eu cateva intrebar:
1.-ce soi de cherry va impresionat cel mai mult la gust?(ma refer la acel gust f acrisor )
2.-care e cel mai bun ingrasamant natural pt. rosii ?
3.-ce recomandati ca si conditii de pastrare dupa recoltare?
4.-ce stropiri sunt obligatorii?
5.-semintele pastrate peste ani au acelasi randament ca si cele pastrate de 1 an sau 2 ?
6.-ce soi recomandati ca si coacerea timpurie (mai putin pretentios la soare?
Multumesc anticipat
Adrian Stanciu TM
Comentariu de Stanciu Adrian — 9 aprilie 2014 @ 3:32 pm
Aveti rosii cherry din alea micute, micute, planta creste nederminat, sub forma de copacel? Am avut acum cativa ani, dar m-am mutat si am pierdut semintele.
Comentariu de Anca Anca — 15 martie 2014 @ 11:05 pm
Nu am ceea ce cautati.Vedeti mai bine pe siteurile care comercializeaza seminte de rosii.
Comentariu de Mihaela C.P. — 16 martie 2014 @ 7:47 am
Am trecut să las şi eu un mărţişor, chiar de e unul virtual şi deci nu are cum să fie la fel de reuşit cum este, spre exemplu, fie şi doar un singur ghiocel palpabil şi real. Îţi doresc să ai o primăvară frumoasă, cu zile calde, liniştite şi senine, cu flori în suflet, bucurie, spor în toate, sănătate şi lumină în privire. La mulţi ani ! de 1 Martie.
Comentariu de Dan — 1 martie 2014 @ 7:27 pm
Virtual sau real, martisorul este un gest simbolic. Iti multumesc pentru gestul tau si urarile pe care mi le-ai facut. O primavara senina si plina de bucurii iti doresc de asemenea !:)
Comentariu de Mihaela C.P. — 2 martie 2014 @ 8:27 am
Sa nu pierzi samanta de rosii, inima de bou. Esti poate singura din Romania care mai are soiul asta. Tot ce mai vezi prin piata sunt hibrizi tampiti care cresc ca nucile. Coaja groasa si lemnoasa sa reziste la transport si goale inauntru a caror seminte nici nu mai germineaza. Ne bazam pe semintele venite de afara si atunci cand intr-o buna zi o sa ne inchida robinetul cu seminte o sa mai mancam sau nu…
Comentariu de succesulpe — 22 februarie 2014 @ 7:22 pm
De pierdut, am sa fac tot posibilul sa nu o pierd.Insa mai sunt si altii care au comori de seminte de rosii bune din soiuri vechi, romanesti , inclusiv inima de bou.:)
Comentariu de Mihaela C.P. — 23 februarie 2014 @ 10:18 pm
Inghit in sec, Mihaela!
Felicitari pentru toate rosiile din gradina si pentru postare!
Comentariu de cafeauata — 21 februarie 2014 @ 4:42 pm
Si eu cand privesc acum rosiile de asta vara, cam inghit in sec. Am vazut si la supermarket cateva feluri de rosii , chiar zilele trecute, insa toate par din plastic :).Si cred ca si gustul lor este asemenea aparentelor.
Comentariu de Mihaela C.P. — 23 februarie 2014 @ 10:16 pm
ce de rosiii!recolta bogata sa aveti!mirela
Comentariu de mirela — 21 februarie 2014 @ 9:40 am
Merci, Mirela!Sper sa fie cum spui tu :).
Comentariu de Mihaela C.P. — 23 februarie 2014 @ 10:15 pm
rosii bine facute, crescute cu pamant, apa, soare si un rasad firav plantat in primavara.
Comentariu de Alina — 20 februarie 2014 @ 7:39 pm
Da, incredibil cum poate creste in asa de scurt timp, rod atat de frumos, bogat si…gustos :).
Comentariu de Mihaela C.P. — 23 februarie 2014 @ 10:14 pm
Eu, cu cele trei soiuri ale mele din vara 2013, ce să zic? 🙂
Poate din lipsă de termen de comparaţie, ne-au plăcut inima de bou la bulion. Ni s-au părut cărnoase şi gustoase. Ne-am lăudat singuri bulionul toată iarna, de câte ori am gătit cu el! :)))
Baftă cu tomatele ăn 2014!
Comentariu de Carmen — 19 februarie 2014 @ 11:32 pm
Si eu fac tot la fel, cand mananc cate-un fel de mancare preparat cu sucul de rosii de asta vara, laud sucul de rosii :). Si eu am avut la inceput tot vreo trei soiuri, dupa care am descoperit marea lor varietate si posibilitatea de a le incerca.
Comentariu de Mihaela C.P. — 20 februarie 2014 @ 4:10 pm
Foarte frumoase si foarte multe soiuri asa ca deja mi-am incurcat memoria. Oricum in acest an eu stau linistit si astept toamna sa vad rezultatele pe urma am de unde sa aleg. Pana acum am mers pe 4 maxim 5 soiuri din care inima de taur, florica si pontica mi s-au parut cele mai bune.San Marzano a fost un experiment care m-a umplut de rosii fara sa-mi dea o satisfactie nemaipomenita. O seara linistita si alegeri inspirate.
Comentariu de vasile — 19 februarie 2014 @ 10:21 pm
Sunt interesat de seminte de rosii negre,care anume sunt mai gustoase?
Pot sa-ti ofer seminte de rosii galbene mari
foarte gustoase
Comentariu de dan — 20 februarie 2014 @ 3:17 pm
Nu stiu care sa spun ca sunt mai gustoase dintre rosiile negre.Mi s-a spus de catre altii ca Paul Robeson ar fi un soi foarte bun, pe care eu anul asta il voi cultiva prima data.Daca doresti seminte, gasesti la semintedelegumeheirloom.wordpress.
Comentariu de Mihaela C.P. — 20 februarie 2014 @ 4:07 pm
Sa stii ca si eu trebuie sa le scriu pe hartie ,ca sa nu le uit sau incurc denumirile. Si astea sunt doar o mica parte din varietatea de tomate din toata lumea. Chiar imi doream sa mai aflu si parerile altora despre diverse soiuri, :).
Comentariu de Mihaela C.P. — 20 februarie 2014 @ 4:14 pm
Iar mi-ai facut pofta sa cumpar seminte de rosii 🙂
Comentariu de Dani — 19 februarie 2014 @ 8:56 pm
Da, Dani, tentatia e mereu mare si invers proportional cu tentatia este marimea gradinii, parca tot mai mica :).
Comentariu de Mihaela C.P. — 20 februarie 2014 @ 4:14 pm